Головна Новини На Гусятинщині пенсіонер родючі ґрунти перетворив на калабаню

На Гусятинщині пенсіонер родючі ґрунти перетворив на калабаню

Відтак селянин постав перед судом, оскільки Земельним кодексом України самовільна зміна цільового призначення земельної ділянки забороненаНавіть якщо земля власна.

Пенсіонер і справді восени 2011 року у с. Сухостав Гусятинського району придбав, а згодом і зареєстрував у Державному земельному кадастрі земельну ділянку площею 0,3830 га для ведення особистого селянського господарства. Щоправда, поняття «особистого господарства» чоловік тлумачив на власний розсуд: земля – моя, що хочу, те й роблю. І через пів року навесні пригнав спеціальну техніку та вирив на ділянці пожежний резерв, а простіше – ставок, пише Номер 1

Таким чином, свідомо чи ні, але чоловік порушив декілька статей Земельного кодексу, насамперед, що власники ділянок не мають права самовільно змінювати їхнє цільове призначення, у даному випадку – переведення в землі водного фонду.

Для цього необхідно було звернутися до сільської ради. Тим часом селянин 7 років спокійно користувався своїм рукотворним озерцем, аж поки місцева влада нарешті не побачила порушення.

Тож за безгосподарське використання земель, що спричинило втрату їхньої родючості, виведення земель із сільськогосподарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту проти пенсіонера було порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 254 КК України. Та поки справу не було направлено до суду, він уклав із прокуратурою угоду про визнання винуватості.

Гусятинський районний суд угоду визнав законною та зобов’язав земельного порушника сплатити 1 тис. 20 грн. штрафу в дохід держави.

Крім того, ще й земельну ділянку, що перетворилася на ставок, доведеться терміново переоформлювати.

Олекса Чиж