Головна Новини На відміну від Тернопільщини, в Польщі реально боряться з вірусом африканської чуми...

На відміну від Тернопільщини, в Польщі реально боряться з вірусом африканської чуми свиней

Уряд з сусідньої з Україно Польщі вирішив викупити понад півмільйона свиней у всіх власників на території всіх районів, що межують з Україною і де є ризик виникнення вірусу африканської чуми свиней.

 

Про це йдеться в спецзаконі, який передбачає на першому етапі викуп 100 тис. свиней, а у подальшій перспективі ця кількість може зрости до 600 тис., повідомляє http://asu.pigua.info/ (http://asu.pigua.info/news/9362/?type=industry).

 

Перероблене м’ясо в кінцевому рахунку буде направлено до державних установ у вигляді консервів, замовлення яких буде здійснюватися минаючи закон про державні закупівлі.

 

«Спецзакон дозволить здійснювати конкретні дії вже з завтрашнього дня. Проблема настільки важлива, що нам важливо якомога швидше прийняття. М’ясокомбінати готові приймати м’ясо. Ми розраховуємо, що закупівля здійснюватиметься негайно — для цього закон не потрібен. Він потрібен виключно для того, щоб використовувати кінцевий продукт», — вказує заступник голови міністерства сільського господарства Яцек Богуцькі.

 

Цікаво, що в інтересах продовольчої безпеки своєї держави сейм одноголосно прийняв закон, що стосується боротьби з африканською чумою свиней. Натомість на Тернопільщині продовжують … засідати. Хоча випадки АЧС виявлені в сусідніх Рівненській та Волинській областях.

 

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії затвердили план спільних оперативних дій служб, які,  у випадку спалаху  африканської чуми свиней на території Тернопільської області,  будуть задіяні у проведенні заходів з локалізації джерела збудника та ліквідації захворювання, – повідомляють в ОДА  (http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/news/detail/123110.htm).

 

Основні рекомендації керівникам та власникам спеціалізованих свиногосподарств: забезпечити закритий режим роботи; обладнати перед входом у свинарники дезмати і регулярно заправляти їх дезрозчином; не підтримувати  міжгосподарських зв’язків з регіонами, у яких зафіксовані випадки АЧС; не направляти на забійні підприємства свиней у регіони, де реєструвались спалахи АЧС; закупівлю свиней з-за меж області проводити лише після підтвердження епізоотичного благополуччя господарств–постачальників та територій тощо.

 

Нагадаємо, експерти вказують, що головним джерелом небезпеки у поширенні вірусу слугують свині, що утримуються без дотримання відповідних умов у приватних домогосподарствах та дикі кабани.