Головна Новини На вихідні туристам розкриватимуть таємниці Тернополя та області

На вихідні туристам розкриватимуть таємниці Тернополя та області

Яким був Тернопіль на початку свого заснування у 16-17 століттях? Що приховують і куди ведуть підземелля Тернопільського замку? Коли з’явилися і чим цікаві найстаріші храми міста? Що може «розповісти» найдавніша вулиця Тернополя – Валова? Усе це та багато іншого можна буде дізнатися під час першої екскурсії нового туристичного проекту «Вихідні у Тернополі». Започаткували його працівники Туристично-інформаційного центру Тернополя. Розпочинається він 14 квітня і триватиме до кінця грудня.

«Проект «Вихідні у Тернополі» полягає в тому, що кожні вихідні, починаючи з 14 квітня, ми організовуємо екскурсії: щосуботи виїжджаємо у райони, а щонеділі проводимо об’єднані екскурсії в місті, – розповів Тарас Ковальчук, директор Туристично-інформаційного центру. – Всі бажаючі можуть звернутися в ТІЦ, щоб зареєструватися на екскурсію і разом з гостями дізнатися багато цікавого, як про місто, так і про регіон. Робимо це не тільки для туристів, щоб вони отримати більше цікавої інформації про Тернопілля, а й для місцевих жителів. Адже більшість екскурсій місцевого характеру відвідують саме містяни – 60-80%, які дізнаються щось цікаве про своє місто. Під час таких екскурсій будемо розказувати легенди та історії Тернополя, які знають далеко не всі городяни. Минулого року ми почали водити екскурсії підземеллями, а цього хочемо продовжити їх і розказати ще більше. Ми маємо не тільки став і Катедру, а й інші об’єкти. Так, багато з них були зруйновані, але ми знаємо цікаві речі, які можемо донести і місцевим, і гостям. Наша ціль, щоб у місті був мільйон туристів. За два роки нашої роботи кількість туристів в місті збільшилась вдвічі – до 200 тисяч. Минулого року вони привезли у Тернопіль 200 мільйонів гривень малому і середньому бізнесу.».

Екскурсії Тернополем розпочинатимуться о 12.00 кожної неділі. Вартість екскурсії містом для однієї людини – 50 гривень. Залежно від теми їх тривалість коливатиметься від двох до чотирьох годин. А теми будуть найрізноманітніші: «Потоцькі та їх Тернопіль», «Окупації, шпигунські пристрасті, страшні руйнування першої світової та тернополяни у цьому вихорі» , «Тарнопіль. Роки та люди», «Смачний Тернопіль», «Тернопіль, якого немає», «Від палацу до двірця (історія вулиць та площ Тернополя)», «Мода та модники», «Неправильний Тернопіль (про злодіїв, махабундів та вар’ятів)», «Солодко-кремовий Тернопіль», «Тернопіль містичний» та багато інших.

«Ми хочемо, щоб зацікавлення містом зростало, щоб тернополяни ходили на екскурсії і любили своє місто, – каже Оксана Ленчук, екскурсовод проекту. – Екскурсії по місту будуть різними: містичними, гастрономічними, таємничими, історичними. Але хочемо, щоб їх відвідували не тільки туристи, а й свої. Щоб раз в тиждень, чи раз на місяць у вихідні тернополяни встали з дивана або залишили свої сапки і прийшли на екскурсію та дізналися щось цікаве і передали його своїм друзям, рідним, знайомим, і ставали справжніми патріотами файного міста.».

Багато цікавого і нового можна буде дізнатися і про Тернопілля. Автобусні екскурсії проходитимуть щосуботи. Виїзд у райони відбуватиметься о 9.00 від Туристично-інформаційного центру, що на вулиці Грушевського, 2. Вартість цієї екскурсії – 200 гривень. Кожна з них також присвячена певній темі: релігійній, архітектурній, старим кордонам, княжим часам, печерам, театральній, літературній, водоспадам, відомим людям тощо.

«Тернопільщина наша унікальна тим, що об’єднує різні етнічні групи і різні регіони, – каже Оксана Ленчук. – Це Опілля, Волинь, Поділля, Галична плюс південь області – це різні традиції, одяг, звичаї, кухня, вишивка, пісні танці. Наша мова і діалекти теж неймовірні, і це для туристів також цікаво.».

Виручені кошти з екскурсій, за словами Тараса Ковальчука, частково йдуть на організацію екскурсій. А решта йде на презентацію міста в Україні та закордоном: виставкові стенди, друковану продукцію, поїздки на форуми, виставки та міжнародні конференції.