Головна Новини На Борщівщині серед купи сміття знайшли унікальну старовинну книгу

На Борщівщині серед купи сміття знайшли унікальну старовинну книгу

Сільський голова Більче-Золотецької ОТГ Галина Огородник знайшла під час впорядкування однієї із територій давню книжку «Катехизм» 1894 року випуску.

Як розповіла пані Галина, той день проходив як і всі інші для голови. Проте саме того дня впорядковувалось одна територія, сміттєзвалище, що поза селом і головиху ніби щось туди потягнуло, вона каже, що просто хотіла перевірити якість виконання робіт. Приїхала на авто, поставила його на узбіччі шляху та подалася пішки до місця, звідки чути було гуркіт трактора, що згортав сміття для вивозу, пише ОбласТь. І вже будучи неподалік від трактора, пані Галина побачила як із повного ковша із сміттям щось випало. Вона швидко зрозуміла, що то якась книжка, бо ж долу посипалися листки з неї. Піднявши червоняву та брудну палітурку з декількома листками, жінка прочитала назву і здивувалася. Адже ця книжка була релігійного змісту та ще й на українській мові, як підручник для шкіл народних.

Та все стало зрозуміло пізніше, коли з’ясувалося звідки вона найбільш ймовірно походить. Нижче пагорба, на якому стоїть нині приміщення сільської управи, колись була інша будівля. Там розміщувалася сільська «Просвіта», де монахині, сестри-законниці навчали дітей різним наукам. Здавна й до сьогодення мешканці села те місце кличуть «Захоронка»(прим. авт.. – місце де навчають дітей).

Вона позбирала всі сторінки книги, вже пізніше посортувала їх за нумерацією й виявилося, що бракує 5 сторінок із середини. Тепер зрозуміло стало і як книга потрапила на сміттєзвалище – під час знесення старого будинку «Просвіти» напевно вона залишилась у приміщенні. В самій книзі виявилося половинка давньої купюри часів Австро-Угорщини, а саме номіналом 10 крон(корон) 1915 року випуску. Можливо ця половинка читачам слугувала за закладку.

«Дана знахідка, – каже пані Галина, – буде реставрована і передана до музею села. Звертаюсь до всіх наших жителів, перебуваючи на карантині, передивіться свої надбання, можливо є речі, які вам не потрібні, а для музею це буде цінним експонатом. Прошу також старих фото, ми зробимо копію і вам повернемо. Допоможіть нам створити музей і ми разом збережемо наші цінності для майбутніх поколінь».

Галина Огородник здавна цікавиться історією свого села, коли ж стала головою, то вирішила свої давні мрії втілити в життя – створити в селі краєзнавчий музей. Вже й приміщення для нього майже готове, відремонтоване та завадив карантин. Музей буде у старій будівлі позаду музичної школи.

«У створенні музею та його наповненні експонатами, – далі веде Галина Огородник, – нам обіцяли допомогти пан Михайло Сохацький із Борщова, де він директором Борщівського краєзнавчого музею, наш земляк, родом з нашого села. А також наша мешканка Катерина Бутовська, народний умілець з лялькарства. Вона згодом передасть нашому музею 300 ляльок-мотанок, виготовлених власноруч. Так, що нашому сільському музею жити!»