Головна Новини На “Алеї зірок” цьогоріч засяяють три нові світила

На “Алеї зірок” цьогоріч засяяють три нові світила

Тернопільську «Алею зірок» цьогоріч доповнять іменні знаки, присвячені мистецькому подружжю Вірі та Дмитру Стецькам, поету Василю Ярмушу і буде ще не персоналізована зірка «Добровольцям АТО». Відповідне рішення прийняли під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради. Це вже другий рік коли вшановують не тільки імена відомих тернополян, а й певні суспільні явища. Так, минулого року на вулиці Сагайдачного з’явилася «Волонтерська зірка», а цього буде встановлено пам’ятний знак «Добровольцям АТО».

Подружжя Дмитра та Віри Стецьків було відоме не тільки у Тернополі, а й в Україні. Роботи живописця, скульптора і графіка Дмитра Григоровича знали та цінували у багатьох містах України і за кордоном. До речі, у рідному місті він мав тільки одну персональну виставку. Натомість виставлявся у столиці та інших великих містах, де завжди мав успіх. Митець багато робіт присвятив тому, що його найбільше боліло – історії України. Часто на полотні відображав й кохану дружину – Віру Стецько. Саме вона була першим його критиком, завжди підтримувала його творчість, організовувала виставки. Мала намір написати книгу про творчість Дмитра, але не встигла. Віра Іллівна багато років пропрацювала у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, де досліджувала культуру нашого краю та відкривала широкому загалу невідомі імена. А справою її життя стало дослідження творчості скульптора вісімнадцятого століття Іоана-Георга Пінзеля. Саме завдяки Вірі Стецько його почали називати «галицьким Мікеланджело», оскільки вона вважала, що Пінзель належав до скульпторів італійської барокової школи. Завдяки Вірі Іллівні твори геніального Майстра виставляли для огляду у паризькому Луврі. Там же, під час виставки Віра Стецько презентувала одну зі своїх мрій: художній альбом-каталог «Таїна Пінзеля». Віра Стецько пішла з життя у серпні 2016-го, а за кілька місяців, у січні 2017-го, помер Дмитро Стецько.

Поет і прозаїк Василь Ярмуш народився у 1940 році у селі Острів, що поблизу Тернополя. Після закінчення школи у Великій Березовиці, працював комбайнером, помічником машиніста екскаватора. Тоді ж почав друкуватися у районній газеті в Микулинцях. Чотири роки відслужив в армії на Крайній Півночі. Після цього повернувся додому і працював на цукровому заводі, а згодом – став завклубом в Острові. Заочно закінчив факультет журналістики Львівського університету, друкувався у «Ровеснику», «Вільному житті» та інших виданнях. У 1960-х зазнав переслідувань КДБ за прогресивні погляди. За життя видав дві збірки поезій, збірку віршів для дітей, написав драматичну поему «Соломія Крушельницька», прозовий твір «Олесина любов». Василь Ярмуш помер у віці 36 років.

Нагадаємо, що на «Алеї зірок» вже є імена археолога і громадського діяча Ігоря Герети, композитора Анатолія Горчинського, поета Бориса Демківа, художника Івана Марчука, поета-пісняра Степана Галябарди, театрознавця Михайла Форгеля, фотохудожника Василя Бурми, письменниці Лесі Романчук, сценографа Казимира Сікорського, спортсменки Олени Підгрушної, краєзнавиці Любомири Бойцун та «Волонтерська зірка». Відкриття нових пам’ятних знаків на вулиці Сагайдачного відбудеться 28 серпня 2017 року о 15.00.