Головна Новини Нащадок вихідців з Чорткова став лідером більшості в Сенаті США

Нащадок вихідців з Чорткова став лідером більшості в Сенаті США

Демократ Чарльз Елліс (Чак) Шумер зайняв пост лідера більшості в Сенаті США. Це стало можливим після виборів у штаті Джорджія, перемогу на яких здобули два демократа – Джон Оссофф і Рафаель Уорнок, відібравши таким чином у республіканців контроль над Сенатом. Майбутній політик народився в Брукліні, але його дід був родом з Чорткова, що входив тоді до складу Австро-Угорської імперії, – йдеться у публікації Олександра Файнштейна, поміщеному у виданні Асоціації єврейський організацій та общин України «Хадашот».

«Мій дідусь Яків був динамічним людиною, він прищепив мені любов до політики, – згадував сенатор в одному з інтерв’ю. – Він був ідеалістом і… завжди говорив, що доля не дала йому шанс, бо був занадто бідним», ише Чортків Сіті

Сенатор Чак ШумерСенатор Чак ШумерАвтор: «Хадашот»

Яків – син одного з кращих учнів чортківського цадика – прожив 93 роки і побачив, як його онука обрали до Конгресу США в 1980-му. «Він отримав трохи нахес», – посміхається Шумер.

Успіх Чака був зовсім не визначений наперед. «Хлопчина з Брукліна, син дезінсектора і домогосподарки, нащадок жертв Голокосту, – так сенатор почав своє звернення до колег уже в новій якості. – Те, що я повинен стати лідером нової більшості в Сенаті, – величезна відповідальність. Страхітлива, в біблійному розумінні цього слова, як у ангелів, тріпотливих в благоговіння перед Богом. Сьогодні я відчуваю увесь вагар цієї відповідальності».

У 1967-му юнак з відзнакою закінчив школу Джеймса Медісона в Нью-Йорку, серед випускників якої – кілька лауреатів Нобелівської премії. Старшокласником він брав участь у телевікторині «It’s Academic» і допоміг своїй команді виграти кубок Нью-Йорка, правильно відповівши на питання про пігменті білої фарби – диоксид титану. На академічному тесті SAT для абітурієнтів вузів випускник набрав рекордні 1600 балів з 1600. У Гарвардському коледжі (найстарший вищий навчальний заклад США) Шумер почав вивчати органічну хімію, але потім зробив вибір на користь суспільних наук.

Чак Шумер (у центрі) — участник телевікторини «It's Academic»  Чак Шумер (у центрі) — участник телевікторини «It’s Academic»Автор: «Хадашот»

Отримавши диплом з відзнакою, молодий чоловік продовжив освіту в Юридичній школі Гарварду. У 1974-му 23-річний д-р права Чарльз Шумер став наймолодшим членом Законодавчих зборів штату Нью-Йорк з часів Теодора Рузвельта. Він пропрацював тут шість років, після чого був обраний в Конгрес від округів Бруклін і Квінс.

У 1998-му Шумер вперше став сенатором США, з тих пір кілька разів переобирався і жодного разу не програвав вибори. Він пишається тим, що на протязі всього терміну перебування в Сенаті щорічно відвідує всі 62 округу Нью-Йорка – цим не може похвалитися жоден сенатор з Великого яблука.

Схильність Шумера до публічності стала притчею во язицех. Сенатор-республіканець Боб Доул одного разу пожартував, що «найнебезпечніше місце у Вашингтоні – між Чарльзом Шумером і телекамерою».

Президент Барак Обама з сенатором Шумером, 2013  Президент Барак Обама з сенатором Шумером, 2013Автор: «Хадашот»

Після президентських виборів 2016 року Шумер заявив, що Демократична партія програла через відсутність «сильного, сміливого економічного послання».

В галузі зовнішньої політики сенатор-демократ дотримується вельми жорсткої лінії. Свого часу він голосував за війну в Іраку, в 2016-м зажадав від Конгресу розслідування втручання Росії в справи США і в тому ж році приєднався до ряду колег-республіканців, закликавши створити комітет з кібербезпеки у відповідь на погрози з боку Китаю і Ірану.

Разом з сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом Шумер різко критикував торговий дисбаланс між США і Китаєм, звертаючись до Білого дому з проханням визнати Китай «винним у валютних маніпуляціях» відповідно до закону 1988 року.

6 січня цього року, коли прихильники Трампа штурмували Капітолій, Шумера разом з тодішнім лідером сенатської більшості республіканцем Мітчем Макконнелом евакуювали з будівлі. Втім, і при новому президенті життя Чака не ​​обіцяє бути легким. Сенат розділений рівно порівну між двома партіями і лише голос віце-президента Камали Харріс забезпечує демократам мінімальну перевагу. Так що основні перемоги нащадка чортківських хасидів ще попереду.

Олександр Файнштейн («Хадашот» – видання Асоціації єврейських організацій та общин України)

Читають також: Виходець з Тернопільщини був першим головою Світового Конгресу Українців