Головна Новини Начальника, який спочатку керував операцією по знешкодженню «борщівського стрільця», звинувачують у халатності

Начальника, який спочатку керував операцією по знешкодженню «борщівського стрільця», звинувачують у халатності

Колишнього начальника Заліщицького райвідділу поліції Володимира Горб’яка звинувачують у халатності під час виконання службових обов’язків. Йдеться про трагедію, яка трапилася у серпні 2016 року у селі Бабинці, коли під час знешкодження чоловіка, який застрелив свою дружину, загинуло двоє працівників поліції. Провадження стосовно Володимира Горб’яка слухається у Гусятинському районному суді.
«Приблизно три тижні тому мене викликали у суд, як свідка, я давав свідчення по подіях, які відбувалися у серпні 2016 року у Борщівському районі, де загинули наші працівники, – розповів Олександр Богомол, начальник Головного управління Нацполіції у Тернопільській області. – У Гусятинському районному суді слухається провадження по обвинуваченню начальника, який на той час керував райвідділом, за частиною 2 статті 367 ККУ – халатні дії щодо виконання службових обов’язків під час проведення заходів по затриманню «борщівського стрільця». Більше нікому підозра не оголошена у цій справі.

Окремо триває розслідування по виділеному провадженню у прокуратурі області. Володимир Горб’як на даний час працює у Заліщицькому райвідділі черговим. На час слухання і на час розслідування справи він відсторонений від виконання функціональних обов’язків. Я також брав участь у цих подіях, і після мого приїзду керував працівникам поліції. Йому інкримінується той момент коли злочинець закрився у сарайчику. Він ще не стріляв тоді в поліцейських, а був біля загиблої дружини. Працівники поліції просили, щоб він вийшов, але він не виходив. Тоді вирішили напустити газ у сарай для того, щоб його «викурити». На мою думку це було законно, це можна було робити. Коли та людина ще не стріляє не обов’язково стріляти в неї. Продумали план обходу і вирішили з безпечного місця через віконце цей газ запустити. Так і зробили. Олександр Рудик це робив, і коли він повертався назад, то був постріл, і дві дробини попали йому в шию, одна трохи вище грудей, пробили артерію і від того він помер. Знаю, що цей план обговорювали між собою Горб’як, його заступник і Рудик. Горб’як на той момент був старший, тобто він погодився, що це правильно.

Прокуратура вважає, що в цьому він допустив халатні дії: не вберіг працівника, не дав такої команди, яка б зберегла йому життя. Хоча працівник був у касці і бронежилеті, але у нас не має бронежилетів, які б закривали повністю тіло. Під час цієї перестрілки Горб’як також був поранений у плече, йому повезло більше, він був поранений не в життєво важливий орган і залишився живий. Чи є його вина у діях чи немає встановить суд.».