Головна Новини Нацбанк випустив монету до Дня захисту дітей, ескіз якої створив Олег Шупляк

Нацбанк випустив монету до Дня захисту дітей, ескіз якої створив Олег Шупляк

До Дня захисту дітей Національний банк України випустив пам’ятну 5-гривневу монету під назвою “Народжений в Україні”. Її ескіз і дизайн створив художник з Бережан Олег Шупляк. Про це повідомляють на сайті Національного банку.

На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – “Україна”. У центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка “Колиска”, йдеться у повідомленні.

Аверс 5-гривневої монети до Дня захисту дітей

Аверс монети до Дня захисту дітей. Фото: Банкнотно-монетний двір

“На картині втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду”.

Унизу на дзеркальному тлі – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка “Зв’язок”. На тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис “Народжений в Україні”.

Реверс 5-гривневої монети до Дня захисту дітей

Реверс монети до Дня захисту дітей. Фото: Банкнотно-монетний двір

Цей задум допомогли також втілити скульптори Анатолій Демяненко та Володимир Атаманчук.

“До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна – наша Перемога! У нас усіх – спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні”.

Джерело