Головна Новини Науковці відтворили давній вигляд Тернопільського замку

Науковці відтворили давній вигляд Тернопільського замку

Тернопільські археологи та архітектори-реконструктори дослідили, як виглядав наш замок раніше. Зробити це вдалося завдяки комплексним археологічним роботам, які відбулися влітку та восени цього року. Під час розкопок віднайшли оборонні стіни замку та встановили давній рельєф місцевості. Це й дозволило змоделювати вигляд усього замкового комплексу.
«Найдавніший замок був невеликий, приблизно 40 метрів на 60, – розповів Юрій Вербовецький, автор проекту реконструкції Тернопільського замку. – При аналізі плану будівель, аналізі розрізів стиків стін ми встановили, що крайні ризоліти, які на сьогодні мають вікна – це колишні оборонні вежі, які пізніше були перероблені: в стінах пробили більші вікна, а простір між вежею та основною будівлею забудували і вийшов суцільний палац. Територія в сторону «Шинка» та пологового – це був пагорб і великий, широкий яр, який утворював свого роду мис. На краю мису і був збудований замочок і звідти починалося місто. Між містом і замочком, на території Єлисейських полів, теж був яр, заплава. Ульріх фон Вердум коли описує замок, то вказує, що він з трьох сторін омитий водою. Цього ми не могли зрозуміти, поки не вдалося встановити рельєф місцевості. Найдавніші замки займали край мису, найближче до води і найвужчі території, щоб з різних боків не можна було доступитися, і лише з фронтальної сторони проходив один оборонний рів, який відділяв замок від поля. Вважаємо, що так наш замок міг виглядати до кінця 16 століття. Що саме в ньому будував Ян Тарнавський сказати складно. Ми також з’ясували, що палац теж будувався в два етапи, тобто там теж є давніша споруда. Перед замком, за межею будівлі, під асфальтом є залишки широкого фундаменту, і це теж частина якоїсь давньої будівлі. На підтвердження того, що тут була ще давніша фортеця, на подвір’ї замку ми натрапили на частину стіни яка, має дугоподібну форму, що вона окреслювала, можемо тільки здогадуватися.»
Дослідження території замку триватиме і наступного року. Але вже є проект, як можна реконструювати наш замковий комплекс, відтворити його оборонний вигляд.


«Пропонуємо зробити поглиблення всієї території, щоб повернутися на ту поверхню, яка була в 16-17 столітті, місцями це виходить до 4 метрів, – продовжує Юрій Вербовецький. – Ми залишаємо фонтан «Сльози Гронського» і пропонуємо все, що довкола і біля готелю відновлювати, фіксувати, піднімати вище. Маршрут до пристані залишаємо. Терасу біля ресторану «Максим» треба буде понижувати, оскільки тільки так зможемо показати реально висоту колишнього замку, відкриємо артилерійські бійниці, які знайшли у нижній частині замку. Сам палац теж потрібно змінити: замінити покрівлю на черепицю, на ризалітах підняти шпилі, зі старої частини палацу повністю зняти штукатурку, розчистити кам’яну кладку, на якій проявиться багато цікавих елементів оборонного характеру, відновити повністю вікна, які мали б виглядати, як у 17 столітті. Над фонтаном пропонуємо зробити сучасний місток, щоб була можливість зробити маршрут для туристів, він же буде оглядовим майданчиком. Під фонтаном зробити тунель, щоб відкрити всю стару стіну від замку до кута, який ми виявили. Зі сторони кута був оборонний рів тому пропонується його відтворити також, щоб показати велич цієї частини замку.».
Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначає, що поглиблення території за готелем Тернопіль, де знайшли кут замкових укріплення та відкриття усієї стіни від замку до цього кута і далі, буде основним завданням наступного року. Також триватимуть археологічні дослідження території замкового подвір’я та пошуки бастіону в районі автостоянки та альтанки.