Головна Новини Наскільки подорожчала електроенергія для споживачів з 1 вересня 2016

Наскільки подорожчала електроенергія для споживачів з 1 вересня 2016

тариф

З 1 вересня 2016 року очікується чергове підвищення тарифів на електроенергію. Це буде четвертий етап запровадженого у 2015-му році поетапного підвищення тарифів для населення.

Всі роз’яснення щодо зміни вартості електроенергії можна отримати в у Національній комісії, що здійснює державне  регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у регіональному представництві НКРЕКП в м. Тернопіль,  або ж на офіційному сайті НКРЕКП.

«Поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення запроваджено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою від 26.02.2015 за №220. Державний регулятор вирішив піднімати тарифи для населення в п’ять етапів, – говорить директор з економічних питань ВАТ «Тернопільобленерго» Людмила Мацко. – Відповідно до постанови, з 1 вересня 2016 року ціни у середньому підвищаться на 25 % більше порівняно із діючими тарифами. При цьому державою  передбачені певні механізми пом’якшення фінансового навантаження на домогосподарства».

Найважливіше, що все ще залишається соціальний блок для споживачів: 100 кВт-год на місяць  для міських жителів і 150 кВт-год для жителів села. Малозабезпечені сім’ї зазвичай не перевищують зазначений обсяг споживання електричної енергії. Для цього сегменту споживачів тарифи будуть найнижчі, і становитимуть  71,4 коп. за кВт-год. (у т.ч. для населення, яке проживає у будинках, обладнаних кухонними електроплитами, а також  для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії ).

Людмила Мацко наголошує, що є можливість економити  на оплаті за спожиту електричну енергію в нічний час за наявності двозонного обліку за періодами доби. Так,  «нічний тариф» складає 50% від звичайного.

Також, важливим є те, що діє  спрощена процедура отримання субсидій на комунальні послуги.

Заможні громадяни будуть платити більше. Так, тариф для населення, яке споживає від 100 кВт (від 150 кВт в сільській місцевості) до 600 кВт-год. електроенергії на місяць, становитиме 129 коп. за кВт-год.; а при споживанні понад  600 кВт-год. 163,8 коп. за кВт-год.

Тариф для населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи (ОСББ- ред.), крім гуртожитків, з 1 вересня становитиме 129 коп. за кВт-год., що на 30 % вище порівняно з нинішніми цінами.

Ці тарифи діятимуть у період з 1 вересня 2016 року до 28 лютого 2017 року. Перший етап підвищення тарифів припав на квітень 2015 року, а останнє зростання тарифів на електроенергію заплановане НКРЕКП на 1 березня 2017 року.

Для розрахунку ціни електроенергії існує затверджена державним регулятором формула, розповідає Людмила Мацко. Основною її складовою є оптова ціна закупівлі електроенергії у Державного підприємства «Енергоринок». У серпні 2016   року  вартість закупівлі становила 163,6 коп/ кВт-год. Це доволі висока ціна, що зумовлено структурою виробництва. Так, близько половини всієї електроенергії в Україні виробляється на ТЕС і ТЕЦ, а вартість цієї енергії вдвічі більша, ніж на АЕС.

До оптової ціни додається вартість передачі електроенергії магістральними та місцевими мережами,  та вартість постачання до кінцевого споживача. Враховується також  норматив технологічних витрат електроенергії, які виникають  при транспортуванні мережами.

З урахуванням усіх зазначених чинників розрахункова (ринкова) вартість електроенергії для населення у серпні 2016 року становить 245,33 коп./кВт-год.

Різницю в ціні на електроенергію для населення компенсують усі інші споживачі, в тому числі промислові. Отже, дешева електроенергія для населення обертається високими цінами на продукцію будь-якого виробництва.