Головна Новини Накопичені роками проблеми ТФ ДП «Укрветсанзаводу» потрібно негайно вирішувати, об`єднавши зусилля всіх...

Накопичені роками проблеми ТФ ДП «Укрветсанзаводу» потрібно негайно вирішувати, об`єднавши зусилля всіх владних структурних підрозділів, – Василь Хомінець

Начальник ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець, разом з в.о. директора ДП «Укрветсанзавод» Сергієм Заглоцьким, головою ОДА Степаном Барною, першим заступником Іваном Крисаком, представниками екологічної інспекції, управління надзвичайних ситуацій при ОДА, та Управлінням ДСНС в Тернопільській області провели виїздну нараду на території Тернопільської філії ДП «Укрветсанзаводу», що поблизу села Острів Тернопільського району. Учасники наради ознайомилися з кількістю відходів тваринного походження, яких за період останніх років накопичилося близько 5 тисяч тонн, оглянули виробничі потужності даного підприємства, які на сьогоднішній день є застарілими та потребують модернізації.

Найважливішою проблемою є уникнення надзвичайної ситуації, а саме: недопущення потрапляння продуктів гниття в підшкірні води та в річку Серет, а також облаштування межі витоків відходів, щоб обмежити їх подальше розтікання, відновлення пошкодженої огорожі.

– З жовтня 2016 року дане підприємство не приймає на утилізацію тваринні рештки, однак підприємства, які займаються м`ясо-переробкою та вирощуванням тварин та птиці самостійно утилізовувати відходи виробництва та тваринні рештки не можуть, відтак постає питання куди ті рештки діваються? В лісосмугах чи на сміттєзвалищах? Якщо ми знайдемо десь посеред поля чи в лісосмузі один-два тваринних цвинтаря, на яких закопують трупи тварин з домашніх господарств – це одне, а що буде коли ці «цвинтарі» будуть на кожному кроці і «горами»??? Ми повинні працювати на випередження, всі зусилля прикласти на недопущення надзвичайної ситуації, облаштувати тут всі необхідні споруди, які служитимуть як своєрідні «саркофаги», а також шукати інвестора, якого зацікавить даний бізнес, – зазначає Василь Хомінець.

Голова ОДА Степан Барна доручив правоохоронним органам провести належне розслідування щодо діяльності колишнього керівництва ДП «Укрветсанзавод», дії яких сьогодні призвели до виникнення надзвичайної ситуації.

В ході зустрічі, в.о. директора ДП «Укрветсанзовод» Сергій Заглуцький, голова ОДА Степан Барна та начальник ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець розробили план першочергових дій щодо стабілізації ситуації, яка сталася з накопиченням, а саме: виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету для дезинфекції та захоронення цих рештків.