Головна Новини Найкращі результати на міжнародних кінологічних змаганнях показали українські команди

Найкращі результати на міжнародних кінологічних змаганнях показали українські команди

Майже тридцять службових собак та їхніх господарів змагалися у Тернополі за звання кращих у пошуку наркотичних речовин, зброї, боєприпасів і тютюнових виробів. Усі вони – учасники Третіх міжнародних кінологічних змагань. Такі змагання у нашому місті проводили вперше 11-12 травня на базі Тернопільського національного економічного університету. Україну представляли команди чотирьох структур: Державної прикордонної служби, Національної поліції, Служби авіаційної безпеки Державного підприємства міжнародного аеропорту «Бориспіль», Державної фіскальної служби України. Ще сім команд приїхали з-за кордону: Азербайджану, Болгарії, Грузії, Молдови, Польщі, Словаччини, Турції.

Упродовж двох днів службові собаки та хні господарі вправлялися у різних випробуваннях: шукали сигарети, зброю, набої і наркотики у багажі, легковому і вантажному транспорті, а також у приміщеннях. Чимало учасників брали участь вперше у таких змаганнях. Але це не завадило їм показати високі результати.

«Мій собака Одін спеціалізується на пошуку наркотиків, – розповів інспектор-кінолог з Турції Вейсел Гюнгор. – Йому два роки, я працюю з ним уже рік на ірансько-турецькому кордоні. Наркотики знаходимо доволі часто. Наприклад, тиждень тому знайшли рекордну кількість героїну – 800 кілограмів. Його везли із Пакистану через Іран і Турцію у Болгарію. Ми починаємо тренувати собаку з року, три місяці навчаємо його пошуку, а потім йдемо працювати на кордон або в інше місце. В Україні я вперше, і вперше беру участь у таких змаганнях.

За результатами усіх етапів змагань Вейсел з Одіном зайняли четверте місце у пошуку наркотичних речовин. А переможцем у цій категорії стала болгарська команда – інспектор-кінолог Іво Стойнев зі службовим собакою Рові.

«Рові шість років, – розповів Іво Стойнєв. – Почав тренувати його ще цуценям. Навчив шукати наркотичні речовини, і зараз працюємо на кордоні Богларія-Македонія. Під час одного з перших змагань собака легко знайшов закладку наркотиків у легковому автомобілі, витратив на це одну хвилину 19 секунд. Я задоволений результатом. Участь у таких змаганнях беремо вперше.».

Чудові результати на змаганнях показали й українські команди. Так, перше місце у пошуку зброї та набоїв виграла команда САБ ДП МА «Бориспіль» – інспектор-кінолог Тетяна Крючкова зі службовим собакою Томасом, перше місце у пошуку тютюнових виробів показала команда ДФС України – інспектор-кінолог Ігор Ганжа зі службовим собакою Кнутом; II місце у пошук зброї та набоїв виборола команда Державної прикордонної служби України – інспектор-кінолог Василь Ковальчук зі службовим собакою Кортом,
II місце у пошуку наркотичних засобів зайняла команда ДФС України – інспектор-кінолог Рем Демент’єв зі службовим собакою Любомиром; III місце у пошуку наркотичних засобів посіла команда ДФС України – інспектор-кінолог Мирослав Манишин зі службовим собакою Кондором, III місце у пошуку зброї та набоїв виграла команда ДФС України – інспектор-кінолог Володимир Кухаренко зі службовим собакою Чаком; IV місце у пошуку зброї та набоїв зайняла команда Національної поліції України – інспектор-кінолог Микола Крайник зі службовим собакою Лордом, IV місце у пошуку тютюнових виробів посіла команда ДФС України – інспектор-кінолог Костянтин Форсюк зі службовим собакою Нікою. Усього було 12 місць, які розподілили між всіма учасниками змагань.