Головна Новини “Найкращі друзі людей” нападають на тернополян

“Найкращі друзі людей” нападають на тернополян

Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою – щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей. За останні 10 років простежується тенденція до зростання рівня захворюваності, з 2007 по 2016 рік зареєстровано 36 випадків сказу проти 21 – в попередні два десятиріччя.

В Тернопільській області випадки сказу серед людей були зареєстровані в 2010-2011 роках – по 1 випадку в жителів Бучацького та Лановецького районів, джерелом інфекції відповідно були домашній собака, не щеплений проти сказу, та лисиця. Діагноз підтвердився у вірусологічній лабораторії Центральної СЕС МОЗ України.

В І кварталі 2017 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, відмічається погіршення епідемічної ситуації щодо сказу в області: Зросла на 2,4% кількість звернень людей за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів області з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами (318 осіб, що становить 29,9 випадків на 100 тис. населення проти 311 – 29,2 випадки на 100 тис. населення); Зросла на 78,2% кількість призначених антирабічних щеплень (139 проти 78); Вищою на 74,1% є питома вага випадків призначення антирабічних щеплень від числа осіб, які звернулись за медичною допомогою (43,7% проти 25,1%), тобто кожна 2 покусана людина підлягала призначенню антирабічних щеплень; Збільшилась частка покусів, нанесених безпритульними тваринами на 53,3% (32,5% (91 покус) від усіх покусів нанесених даними видами тварин проти 21,2% (60 покусів);

В 3 рази зросла кількість осіб, які контактували з явно хворими на сказ тваринами (діагноз підтверджено лабораторно): 15 осіб (в т.ч. покусаних – 6 – 40%) проти – 5 осіб (в т.ч. покусаних – 3 – 60%)); Зареєстровано 8 випадків покусів населення мишовидними гризунами (сірими щурами, мишою, хом’яками) в 5 районах області та м.Тернополі, в тому числі хворим на сказ щурем в Козівському районі.

Ускладнює ситуацію й неконтрольоване зростання чисельності бродячих собак. Як повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОН України, залишається нестійкою епізоотична ситуація щодо сказу на окремих територіях. В І кварталі 2017р оку відмічається зростання випадків сказу серед тварин на 83,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року: 22 випадки проти 12. Щоденно збільшується кількість постраждалих та відповідно – потреба у препаратах. Застосування яких необхідне у випадках покусів тварин, явно хворих (діагноз підтверджено лабораторно) чи з підозрою на сказ, диких чи невідомих тварин, мишовидних гризунів, а також за умови зникнення чи загибелі відомої тварини. «В 2017 році забезпеченість антирабічними вакцинами в області склала 44,5% від середньорічної розрахункової потреби, по окремих адміністративних територіях – 13 – 37,5%, антирабічним імуноглобуліном – 3% від середньорічної розрахункової потреби.

Комбінований курс щеплень отримали лише двоє осіб, жителі Заліщицького району, які постраждали від покусів скаженими котами та придбали антирабічний імуноглобулін за власні кошти. Нерівномірна поставка антирабічних препаратів (вакцина, імуноглобулін) чи їх відсутність призводить до порушення термінів, інтервалів між щепленнями та появи осіб, які не отримали належної медичної допомоги, що ставить під загрозу життя постраждалих», – йдеться у повідомленні.