Головна Новини Найефективніші чортківські лісівники

Найефективніші чортківські лісівники

  На початку розширеного засідання колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства начальник Олег Яремко коротко окреслив події нещодавньої наради Держлісагентства. Зокрема, було наголошено про зміну підходів до інформування з виробничих питань під час засідань та рейтингового оцінювання фінансово-господарської діяльності підприємств. Як приклад, начальник управління навів досвід лідера серед обласних управлінь рейтингової таблиці за підсумками фінансово-господарської діяльності 9 місяців (Суми – прим.) та акцентував на тому, що Тернопільщина може перейняти для себе. Водночас, незважаючи на те, що наша область за лісоресурсами змагатися з потужними областями не може, все ж підхід до господарювання має бути відповідальнішим, спрямованим на постійний аналіз та попередження ризиків, які, враховуючи економічну нестабільність у державі, можна спрогнозувати заздалегідь.

        Про фінансово-господарську діяльність підпорядкованих підприємств поінформувала заступник начальника відділу лісових ресурсів та економіки облуправління Марія Псарюк, яка проаналізувала основні фінансові показники господарської діяльності підприємств. Всього лісовими господарствами заготовлено 162,2 тисячі кубометрів деревини (94,9%), із них від рубок головного користування 100,2 тис. кбм або 98,5%. Обсяг реалізованої продукції становить 146 млн 254 тисячі гривень. Чистий прибуток з 1 кбм заготовленої ліквідної деревини по управлінні становить 25 грн. Чистий дохід від реалізації продукції 1 кубометра заготовленої ліквідної деревини по управлінні становить 895 гривень. Найвищі показники заготовленого і реалізованого кубометра ліквідної деревини у Чортківському лісовому господарстві – 44 і 974 гривні відповідно.

        Акцентовано також на недовиконанні планових показників з лісогосподарських заходів. Зокрема, по рубках догляду за лісом (Кременецьке ЛГ – 97,1%) та рубках, пов’язаних із веденням лісового господарства – по всіх підприємствах. Крім того, недовиконано план із заготівлі ліквідної деревини по всіх лісогосподарствах, окрім Чортківського (108,5%).

        Витрати на ведення лісового та мисливського господарства по управлінні становлять 44 млн 112,3 тисячі гривень. На створення лісозахисних насаджень (нових лісів) спрямовано 181900 гривень. Витрати на 1 га загальної площі земель становили 301,2 гривні, найбільший показник у ДП «Тернопільське ЛГ» – 396,1 грн.

        Доля експортної в обсязі реалізованої продукції скоротилася порівняно зі звітним періодом торік на майже 11 відсотків і становить 56,2%. Разом із тим, підприємства майже вдвічі наростили обсяги товаровиробництва. Так, обсяг продукції переробки за 9 місяців становить 10,364 тис. кбм на суму 13,5 мільйонів гривень.

        Дохід від реалізації продукції на штатну одиницю становить 141719 гривень. Найвища продуктивність праці у Бережанському лісомисливському – 235641 грн, найнижча – у Тернопільському лісовому – 114977 грн, господарствах. Середня заробітна плата по управлінні становить 5281 грн, вона все ще залишається нижчою від середньої по галузі. Найвищий показник у Чортківському лісгоспі (6191 грн), найнижчий – у Тернопільському (4633) і Бучацькому (4500) лісгоспах. Зокрема, керівники підприємств-аутсайдерів давали пояснення з цього приводу. Якщо порівнювати обсяг реалізованої продукції Тернопільського (24950 тис. грн) і Бучацького (22380 тис. грн ) лісових господарств із Кременецьким, у якого заробітна плата за рівнем друга по управлінні (6045 грн), а обсяг реалізованої продукції за 9 місяців становив 24802 тисячі гривень, що навіть дещо нижче рівня Тернопільського лісгоспу, то керівникам даних підприємств потрібно переглянути видатки по інших статтях і знайти можливість зекономити на одному й збільшити витрати на інше, більш важливе. До того ж, уже не вперше на колегіях піднімається питання стосовно кількості штатних працівників та загальної кількості працівників, які зайняті в лісовому господарстві. Адже, власне, проаналізувавши це питання, можна вивести формулу високої продуктивності в одних підприємствах і значно нижчою в інших та виправити ситуацію у загальному.

        Від початку року дебіторська заборгованість по управлінні скоротилася на 3,5 відсотки, натомість по кредиторській відбулося зростання на 34,3 відсотки. Підприємства повинні дотримуватися виконання запланованих ними заходів зі скорочення кредиторської і дебіторської заборгованостей, зазначила доповідач.

        За звітний період підприємствами придбано основних засобів на суму 9,972 мільйонів гривень. Найбільше капітальних інвестицій освоїло Чортківське ЛГ (4,7 млн) і Бережанське ЛМГ – 2,6 млн гривень.

        До зведеного бюджету підприємствами сплачено 27,6 мільйона гривень. Питому вагу сплачених податків становлять податки з доходів громадян (6 млн), збір за спеціальне використання лісових ресурсів (6 млн), ПДВ (6 млн), сплата частини чистого прибутку (3,3 млн). Найбільшим платником податків за звітний період стало ДП «Чортківське лісове господарство» – майже 9 мільйонів гривень, чистий прибуток за 9 місяців якого становив майже 1,8 мільйона гривень.

        До слова, за рейтингом розрахунку показників фінансово-господарської діяльності лісгоспів за 9 місяців ДП «Чортківське лісове господарство» посіло перше місце.

        Про виконання сортиментної структури головного користування підпорядкованими підприємствами колегію поінформував доповідач із питання ефективності використання лісосировинних ресурсів т.в.о першого заступника начальника – начальник відділу лісових ресурсів та економіки Любомир Ничка. Так, за словами доповідача, причиною низького виходу ділової деревини, яка спостерігається по державних підприємствах, є недостатній контроль за відведенням лісосік. Саме від пріоритетів раціонального й ефективного використання лісосировинних ресурсів і залежить стійке економічне зростання лісового господарства. Так, за 9 місяців у структурі заготівлі деревини лісоматеріали круглі по управлінні становлять 31,1%, що на 3,8% менше аналогічного періоду торік. Ріст виходу матеріалів круглих досягнуто в ДП «Бережанське ЛМГ» – 0,3%, ДП «Бучацьке ЛГ» – 5,7%, ДП «Тернопільське ЛГ» – 5,4% та ДП «Чортківське ЛГ» – 0,9%. Падіння відбулося у Кременецькому лісгоспі (33,7%), в якому суттєво зменшилися обсяги заготівлі балансів та пиловників. Разом із тим, найменший вихід лісоматеріалів круглих від усієї заготівлі спостерігається в Тернопільському лісгоспі – 25%, найвищий цей показник у Бережанському лісомисливському господарстві – 37,6%. А далі начальник відділу лісових ресурсів та економіки зупинився на аналізі виконання сортиментного плану 2016 року по основних лісоутворюючих породах. Як зауважив Любомир Ничка, підприємство не може досягнути фінансової стабільності за низької відповідальності членів спеціалізованого підрозділу за якісне дотримання вимог нормативних документів з проведення робіт відведення і таксації лісосічного фонду. Нещодавно здійснені перевірки якості відводів по деяких підприємствах (Кременецький лісгосп – прим.) довели це, а їхні результати свідчать про невмілий підхід виконавців до даних робіт.

        Як зауважив начальник управління, цьогоріч буде проведено поділяночний аналіз виконання сортиментного плану, в результаті буде дано оцінку роботи відповідального по кожній лісосіці. Було наголошено і на новому підході до реалізації продукції. Нагадаємо, що з 1 липня відпуск лісопродукції здійснюється лише з нижніх складів лісгоспів, які облаштовані камерами відеонагляду. Крім того, разом із поліцією видано наказ про спільні рейдові бригади з виявлення лісопорушень. Так, дані рейдові бригади мають право затримувати вантаж, якщо він не підтверджений документально, на штрафмайданчик для з’ясування походження деревини, а також проводити огляд ділянки, на яких здійснюється заготівля. «Практика заїзду автомобілів на територію державного лісового фонду, що не належать лісовим господарствам, має бути припинена», – резюмував Олег Яремко. Разом із тим, на часі вирішення питання реалізації дров’яної деревини підприємствами, яка відпускатиметься споживачам у майбутньому лише з нижніх складів лісгоспів.

        На колегії йшлося також про сертифікацію лісів, яка здійснюється в Кременецькому лісовому і Бережанському лісомисливському господарствах. Активна підготовка до проведення триває і в Чортківському та Тернопільському лісгоспах. Було обговорено теми електронних закупівель підприємствами та підготовку до електронного декларування в наступному році, а також відповідність подачі оперативних даних та відповідність їх з даними електронного обліку деревини.