Головна Новини Найдорожчі ягоди вирощують у селі під Тернополем (Відео)

Найдорожчі ягоди вирощують у селі під Тернополем (Відео)

Її називають королевою ягід. За кілограм щонайменше просять 200 гривень. Тому вважають чи не найдорожчою ягодою. В Україні вона росте переважно на Волині. Проте нещодавно її почали розводити і на Тернопільщині. Сьогодні ми розкажемо вам історію фермера Анатолія Зварича, який три роки тому почав у Чистилові вирощувати лохину. Повідомляє Т1 Новини.

Це пан Анатолій з Чистилова. Він вирощує ягоду, яка на Тернопільщині не поширена. Коли чоловік лише почав садити перші кущі лохини, то сусіди та знайомі не вірили в те, що у нього все вийде. Ця ягода не росте у нашому регіоні і потребує спеціальних умов. Два роки наполегливої праці і вже третій рік поспіль Анатолій Зварич збирає урожай солодкої ягоди. На ділянці у 12 сотих росте понад 600 кущів лохини.

– В 2016 році я посадив, а в 2017 році зібрав перший врожай. Було 350 кілограмів ягід. По пів кілограма з куща, – каже фермер Анатолій Зварич. – Написано в інтернеті 9-10 кілограм з куща, але це нереально.

З одного куща Анатолій Зварич збирає близько 3 кілограмів ягід. Каже, що кислий грунт, добриво і крапельне зрошування – рецепт доброго врожаю лохини, повідомляє Т1
– Потрібно закислювати сіркою меленою. В мене тут 12 сотих, то пішло пів тонни сірки, перемішав це все, потім 20 ЗІЛів тирси зігнившої, потім я все перемішував, робив кагати і садив, – додає фермер.

На лохину до Анатолія Зварича часто приходить сусід. Розповідає, що сам за вирощування смачних ягід ніколи б не взявся.

– За нею треба дуже добре доглядати. Я бачу цього чоловіка щодня, як він біля неї ходить, це треба дуже любити, але такого натхнення у мене нема, – каже сусід Степан Гембатюк.

Лохина не лише смачна, а й корисна. Господар лохинової плантації розповідає як сам позбувся недуг завдяки синій ягоді.

– Мені робили переливання крові, не буду казати де, але в лікарні мені занесли гепатит В. Минулого року здавав аналізи, вони ідеальні, печінка здорова, – каже Анатолій Зварич.

Після збирання, лохину одразу треба ставити до холодильника, тоді вона буде солодкою. У Анатолія Зварича її купують підприємці. І вже на ринку за кілограм лохини просять 200 гривень, тому її вважають найдорожчою ягодою.

Оксана Смільська, Антон Марчевський, Володимир Сосна, Т1 Новини.