Головна Новини Найбільше випадків отруєнь через продукти зі стихійних ринків

Найбільше випадків отруєнь через продукти зі стихійних ринків

Станом на 22.07. 2016 року в Україні зареєстровано 86 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1815 осіб, з них 864 дитини. За аналогічний період 2015 року було зареєстровано 51 спалах, внаслідок якого постраждало 923 особи, з них 470 дітей. Спалахи реєструються на всіх адміністративних територіях країни, в тому числі і в Тернопільській області. Так, у червні місяці зафіксовано спалах сальмонельозної інфекції у Бучацькому районі, в якому постраждало 16 осіб.
За місцем виникнення спалахи виникали у організованих дитячих колективах, у закладах ресторанного господарства та торгівлі, приватних домогосподарствах.
За звітний період 2016 року у нашій області захворюваності на гастроентероколіти, згідно уточнених діагнозів, знизилась на 1,2 % у порівнянні із аналогічним періодом 2015 року, всього зареєстровано 648 хворих, інтенсивний показник становить 60,75 випадків на 100 тисяч населення проти 658 вип.
Найчастіше випадки реєструються серед дитячого населення (0-17 р.) – 444 випадки, питома вага дітей в загальній структурі захворюваності складає 68,5%, за аналогічний період 2015 року зареєстровано 470 хворих дітей із діагнозом ГКІ (71,4%). Зареєстровано 323 випадки гастроентероколітів у дітей віком від 0 до 4 років, що становить 72,7% в структурі дитячої захворюваності, це насамперед пов’язано із відсутністю навичок дотримання особистої гігієни даної вікової категорії населення.
Згідно первинних термінових повідомленнях в липні місяці за медичною допомогою із скаргами на кишкові розлади звернулось 227 осіб, з низ 106 дитини. За останній тиждень з 21 по 27 липня зареєстровано 80 випадків кишкових інфекцій за первинними терміновими повідомленнями, інтенсивний показник склав 7,53 випадки на 100 тисяч населення, з них серед дитячого населення захворіло 51 дитина, питома вага яких становить 63,8% від загальної кількості захворілих.
При проведенні епідрозслідування фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» встановлюються шляхи та фактори інфікування. Найбільший відсоток, на сьогоднішній день, належить харчовому та контактно-побутовому механізму передачі збудників кишкових інфекцій. Основними факторами слугують швидкопсувні харчові продукти – молочні, м’ясні, кондитерські вироби придбані у торгівельній мережі та стихійних ринках із протермінованими датами реалізації, зберіганням без належного дотримання температурного режиму, вживання ранніх кавунів та динь. Реєструються випадки кишкових розладів і після відвідування закладів громадського харчування під час весіль, днів народжень та інших подій.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Лікар-епідеміолог Заставна Т.Ю.