Головна Новини Навігатор по муралах: Тернопіль (Фото)

Навігатор по муралах: Тернопіль (Фото)

З нагоди Дня Файного міста розповідаємо про 12 стінописів на його вулицях.

«Рубрика» вже рівно 4 місяці розповідає своїм читачам про український стрит-арт, і цей випуск ми присвячуємо Тернополю з нагоди його Дня народження.

Це місто вже стало відомим своїми комфортними громадськими просторами (чого тільки вартує прекрасний простір Циганка на набережній) і активними людьми. Тож не дивно, що і мистецтво муралізму в Тернополі встигло “пустити коріння”.

Тож, вперед по нашому маршруту найбільших 12-ти стінописів, що формують нову мистецьку реальність міста =)

«Стіна щасливих людей»

Де: вул. Б. Хмельницького, 43
Час створення: 2016 рік
Автор: мурал створено силами ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто», художників проекту «Just art» та меценатів.
Зміст: на стінописі відтворене велике зображення лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка. Сьогодні «Стіна Скрябіна» вже стала одним із символів Тернополя.

Мурал митрополиту Андрею Шептицькому

Де: вул. Брюкнера
Час створення: 2015 – 2016 рр.
Автор: художники з Одеси в рамках фестивалю “АрТерВізія”.
Зміст: на стіні зображений український релігійний діяч, провідник української нації, митрополит Андрей Шептицькому. Митрополит зображений на фоні блакитного неба, а у нижній частині картини зроблений підпис з його цитати 1904 року: «Наш прапор – це прапор любові. Ніколи не входить у союз із прапором якої-небудь ненависті».

Тернопільський замок

Де: вул. Коперніка, 1, при вході у дворик музею політв’язнів і репресованих
Час створення: 2017 рік
Автор: тернополянка Наталія Фугель
Зміст: На білій стіні митці розмістили графічний малюнок Тернопільського замку, фонтану «Сльози Гронського» та квітуче дерево. У лівому верхньому кутку – цитата Михайла Грушевського «Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою».

Графічні мурали Гамлета

Де: кіоск на бульварі Тараса Шевченка (2017), прохід на вул. Грушевського, 23 (2017), італійський дворик “Бункермуз” (2016); бульвар Тараса Шевченка біля “Кози” та під аркою по вулиці Руській (2016).
Час створення: 2016 – 2017 рр.
Автор: художник з Харкова Гамлет Зіньковський
Зміст: тематика робіт – довільна. Автор пропонує мешканцям міста самим її придумати. Здебільшого, це малюнок-посил до глядачів. Більшість своїх настінних розписів художник з Харкова створює нелегально. Пояснює це тим, що отримати дозвіл на подібну творчість від влади дуже складно і довго. Його девіз – прийшов, побачив, створив.

Герої Майдану

Де: вул. Валова, арка, яка веде у двори
Час створення: 2014 рік
Автор: Тетяна Крамар
Зміст: художниця зобразила героїв Майдану серед палаючих шин. На малюнку троє людей – медик, журналіст і мітингувальник. Зробити оригінальним свій твір художниця вирішила, надавши героям обличчя українських письменників. Так жінка у медичній формі – це Леся Українка, журналіст – з обличчям Івана Франка, а у центрі –Тарас Шевченко обороняє Майдан. Графіті виконане у теплих тонах, створюючи ефект високої температури й напруги на Майдані.

«Таке авторське рішення зробить малюнок цікавішим і символізуватиме поєднання епох. Як тоді люди боролися за Україну, так роблять це і зараз», – пояснила Тетяна.

«Знайди свою планету»

Де: вул. Коперника, на території спортивного майданчика Української гімназії ім. І. Франка
Час створення: 2017 рік
Автор: робота випускників гімназії Андрія Буняка, який закінчив навчальний заклад у 2015 р., Василя Диби та Анастасії Камінської (2016 року випуску).
Зміст: На малюнку зображений сюжет з всесвітньовідомого твору Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц». На малюнку зображений головний персонаж твору, його троянда та друг-лис, які сидять на астероїді та дивляться на планети Сонячної Системи. Малюнок підписаний: «Знайди свою планету».

Бойовий гопак

Де: паркан у дворі на бульварі Т. Шевченка, 11 (за Євростудією)
Час створення: 2014 рік
Автор: художник, який так і не сказав ЗМІ своє ім’я
Зміст: на паркані художники намалювали патріотичне зображення – бойовий гопак у виконанні козаків. На стіні 11 козаків зі зброєю в руках створюють гармонічний танок-композицію, плавно переходячи з фігури у фуру.

“Мелодія ідей”

Де: трансформаторна будка у дворі на вул. Замкова
Час створення: не відомо
Автор: Вереста Юлія, Синеруб Уляна, Макух Альона
Зміст: з усіх сторін будка прикрашена різнобарвними сюжетами малюнками: яскравий і «смачний» вхід у кафе, віконця, з яких визирають люди та тварини тощо.

Корвет «Тернопіль»

Де: над сходами центральної алеї гідропарку «Топільче»
Час створення: 2014 рік в рамках всеукраїнського проекту «Українська молодь — українському флоту»
Автор: активісти молодіжного крила Тернопільської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» разом із художниками мистецького проекту «Just Art»
Зміст: на стіні художники намалювали корвет «Тернопіль» та прапор Військово-моських сил України. Ескіз малюнка розробив Олександр Шура – один із учасників мистецького проекту «Just Art». На весь малюнок пішло близько 15 літрів білої водоемульсійної фарби. Використали також аерозольні фарби для контрастних елементів зображення.

Ріпка

Де: вул. Лучаківського, 14
Час створення: 2014 рік
Автор: учасники творчого проекту Just Art
Зміст: сюжет із казки “Ріпка”, де дід, бабка, онучка та тваринки намагаються витягнути ріпку.

Різнобарвний Ейнштейн

Де: стіна Центру науки
Час створення: 2018 рік
Автор: не відомо
Зміст: під час Фестивалю вуличного мистецтва на стіні тернопільського Центру науки досвідчені митці намалювали портрет Альберта Ейнштейна різними кольорами.

Космонавт

Де: стіна Центру науки
Час створення: 2018 рік
Автор: не відомо
Зміст: під час Фестивалю вуличного мистецтва на стіні тернопільського Центру науки митці намалювали космонавта у відкритому космосі з електрогітарою в руках.