Головна Новини Міському голові Тернополя депутати призначили найнижчу в Україні премію

Міському голові Тернополя депутати призначили найнижчу в Україні премію

Депутати Тернопільської міської ради призначили меру міста Сергію Надалу граничну щомісячну премію в розмірі 300% від посадового окладу.

Вона є одною з найменших в Україні. До прикладу меру Дніпра Борису Філатову призначена щомісячна премія у розмірі 800% від окладу, меру Львова Андрію Садовому – 600%, меру Івано-Франківська Руслану Марцинкиву – 300%.

Про це йдеться у відповіді Тернопільської міської ради на запит Українських Новин.

Згідно йому, щомісячна премія мера встановлена рішенням сесії міської ради у розмірах фонду оплати праці, передбаченого на відповідний бюджетний рік.

 

Зокрема, сума нарахованої Надала щомісячної премії у вересні 2016 року склала 7 682,19 гривні.

Відповідно з надбавками за вислугу років, за ранг та деякі інші доплати заробітна плата мера Тернополя Сергія Надала за лютий 2016 склала 15 192 гривні 82 копійки.

Економіст Кушнірук у своєму коментарі пояснив, що на місцевому рівні через премії намагаються хоч якось стимулювати роботу місцевих чиновників. І справа не лише у мерах.

«Всі вже забули скандальні зміни до законодавства України про тотальну економію, які у 2014 році протягнув через Верховну Раду тодішній прем’єр Арсеній Яценюк. Одним з рішень було зменшити зарплати державним службовцям у два рази. Тобто, у наш час, якщо службовець буде отримувати «голу ставку» він може отримувати на руки подекуди 1300 або 1500 грн. Тому міські, області ради й приймають рішення про стимулювання преміями державних службовців премії. Це стосується як мерів чи голів ОДА, так і рядових працівників», – пояснив ситуацію економіст.

«Така ситуація практично у кожному українському місті. І 800 % Філатова чи 600 % премії Садового не стеля. Чим менші міста і менша ставка у міського голови чи інших чиновників, тим більший їх відсоток премії. Тобто, якщо журналісти «проїдуться» по малих містах України, вони швидко найдуть премії у 1000 чи навіть більше відсотків», – підсумував Кушнірук.