Головна Новини Міський голова прикупив собі позашляховик з порушеннями

Міський голова прикупив собі позашляховик з порушеннями

Нові факти порушення високопосадовцями законодавства про державні публічні закупівлі оприлюднив регіональний координатор всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» Мирослав Сімка. Відбулося це під час спільної прес-конференції із представниками Тернопільської обласної прокуратури 30 травня.

«Одна із справ стосується міського голови Чорткова Володимира Шматька, – розповів Мирослав Сімка. – Міською радою була проведена закупівля автомобіля «Hyundai Tucson». Закупівля поведена з жорстким порушенням законодавства у сфері публічних закупівель. Ті порушення спровокували відхилення всіх пропозицій учасників, які пропонували інші марки автомобілів, що було антиконкурентною дією з боку замовника торгів. Це розслідування входить у цикл розслідувань по Україні. Ми маємо аналогічну справу у Закарпатській області, де меру Мукачева купували автомобіль «Шкода Октавія», в Івано-Франківській області, де голові облради купували «Тойоту Хайлендер», вона, до речі, вже повернута продвцю, і такий випадок повторився в Тернопільській області. Звичайно, міський голова Чорткова не проводив власноручно закупівлю, але якщо він є керівником міста, то несе відповідальність, в тому числі за своїх підлеглих, за їхні дії. Ми вже скерували звернення у державну аудиторську службу, яка є профільним органом у цій справі, в прокуратуру Тернопільської області і управління захисту економіки в Тернопільській області для об’єктивного розслідування даної справи. Надіємось на справедливе покарання винних у даних порушеннях законодавства про публічні закупівлі.»

Ще одним частим порушенням є взагалі уникнення торгів. Як приклад, Мирослав Сімка навів випадок із Тернопільською університетською лікарнею.

«Керівник Тернопільської університетської лікарні Василь Бліхар проігнорував норми закону про публічні закупівлі, – зазначив Мирослав Сімка. – Ми встановили факт відсутності самих закупівель. Для лікарні купували антисептичні засоби і замість проведення однієї закупівлі уклали чотири різні договори, подрібнивши предмет закупівлі на частини, оприлюднивши звіти про договори. Цим вони порушили норму закону «Про публічні закупівлі», яка забороняє ділити предмет закупівлі з метою уникнення проведення процедури. Договір укладений за процедурою передбачає вільний доступ всіх учасників, рівність змагання на аукціоні, як і ймовірну економію для бюджету даної лікарні, а пряма угода є актом більш кулуарним де укладається договір із знайомою організацією, і жодної економії публічних коштів не передбачає.».

Ці та інші справи, які досліджували представники руху «Під контролем» уже направлені у прокуратуру Тернопільської області та інші контролюючі органи. Загалом, за рік часу, відколи працює цей рух, по всій Україні активісти скерували у правоохоронні органи 375 різного роду кейсів або справ. І відсоток підтвердження профільними органами, поданих активістами справ, є досить високий.