Головна Новини Міська рада має намір розірвати договори з перевізниками

Міська рада має намір розірвати договори з перевізниками

Тернопільські приватні перевізники отримали від міської ради листи-повідомлення, що з першого лютого з ними можуть розірвати договір. Зумовлено це невиконанням умов договору та бойкотуванням електронної системи оплати проїзду у маршрутках. Про це 22 січня повідомив міський голова Сергій Надал.

«Приватні перевізники не виконують умов викладених у договорі з міською радою: не придбали низькополих автобусів, які мали бути на кожному маршруті, постійно з’їжджають з маршрутів, не дотримуються графіків руху, саботують роботу з реалізації електронного проїзду та використовують підроблені квитки, – зазначив Сергій Надал. – Тому 22 січня всім приватним перевізникам Тернополя, які здійснюють перевезення громадським пасажирським транспортом, було вручено офіційні листи-повідомлення про те, що з 1 лютого 2018 року вони припиняють роботу, а всі підписані угоди вважаються розірваними. Зробили ми це, як вимагає закон – за 10 днів до моменту розірвання угоди. З 1 лютого усі перевізники, які надавали транспортні перевезення по раніше виграних маршрутах, перестають діяти. З першого лютого буде прийнято рішення виконавчого комітету про тимчасові маршрути, які будуть забезпечувати перевезення пасажирів в термін до трьох місяців з подальшим або продовженням, або оголошенням нового конкурсу, але з умовою дотримання усіх положень договору. У нас найбільш проблемними районами, які не перекриваються тролейбусами є Кутківці, Пронятин, Новий світ. У ці райони залучимо приватних перевізників тимчасово, але візьмемо тих, які готові працювати за договором: електронний проїзд, дотримання графіків руху та інших норм. Ті з перевізників, які упродовж 10 днів зможуть забезпечити виконання умов, які були передбачені конкурсом і договором, будуть допущені до перевезення, всі інші будуть займатися чимось іншим.».

Чи видають водії пасажирам у маршрутках квитки з валідаторів з 23 січня перевірятимуть представники правоохоронних органів. Також податкова служба перевірятиме перевізників на предмет дотримання законодавства про найманих працівників, про мінімальну зарплату, про касові операції і видачу квитків, які передбачені державою.

«Якщо пасажир розраховується готівкою у маршрутці, то водій зобов’язаний пробити своєю карткою через валідатор і видати квиток встановленого взірця, – пояснив Сергій Надал. – Є діюче законодавство, є Постанова уряду, яка регламентує проведення електронних розрахунків у громадському транспорті. Нею передбачено, що органи місцевого самоврядування приймають на місцях положення про форми і методи розрахунку і форму електронного квитка, які мають відповідати певним вимогам, передбаченим державою і податковою службою. Саме квиток такого взірця є затверджений виконавчим комітетом Тернопільської міської ради, він обов’язковий для видачі. Всі інші квитки, які видають перевізники є нелегальними. Ми знаємо, що близько мільйона таких квитків замовлено перевізниками централізовано, і вони їх успішно видають з 2 січня. Працівники Нацполіції, патрульної і муніципальної поліції, податкової служби 23 січня починають рейди по всіх перевізниках. Прошу всіх тернополяни інформувати про факти відмов видачі таких квитків, щоб ми могли оперативно реагувати. Правоохоронці будуть перевіряти, як виконує свої функції водій, який зобов’язаний видавати квиток встановленого взірця. Якщо він цього не робить повідомляйте у службу міської ради 15-80 або 102.».

За словами Сергія Надала, Тернополю необхідно 46-50 автобусів, для мінімального забезпечення перевезень, щоб усі могли своєчасно потрапити на роботу і повернутися додому. Якщо перевізники відмовляться працювати з електронною системою оплати за проїзд, то щоб забезпечити громадські перевезення, можливо, з першого лютого деякі графіки руху і деякі маршрути зміняться. Про все це буде додатково повідомлено. А поки що до 1 лютого усі перевізники працюють без змін. Утім, в планах міської ради створити єдину комунальну транспортну компанію.

«Плануємо створити єдину комунальну транспортну компанію, – додав Сергій Надал. – На сьогоднішній день активно ведемо перемовини з банком щодо отримання коштів для придбання 40-50 комунальних автобусів, які повністю замінять приватних перевізників і знімуть питання перевезень раз і назавжди. Але оскільки це питання декількох місяців, тому тимчасово на цей період будуть найняті інші перевізники, які зможуть забезпечити перевезення пасажирів.».