Головна Новини Міні-ГЕС на Сереті обростає скандальними фактами

Міні-ГЕС на Сереті обростає скандальними фактами

richkaУ п’ятницю 10 липня в Чортківській міській раді відбулися громадські слухання про наміри ТзОВ ГК «Енергоперспективи» будівництва міні-ГЕС на р.Серет.
Закінчилися слуханням викликом міліції через спробу тиску на лічильну комісію та фальсифікації її рішення.
Більш цікавим є історія даної земельної ділянки. по вул.Білецькій, 2В місті Чортків де і має бути міні-ГЕС.
27.12.2013 р. між Територіальною громадою м. Чорткова в особі Чортківської міської ради (далі – Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю “Науково-дослідний інститут стандартизації, метрології та сертифікації” (далі – Покупець) укладено Договір купівлі-продажу нерухомого майна, яке підлягає продажу на аукціоні (далі – Договір). Договір посвідчено приватним нотаріусом Чортківського районного нотаріального округу та зареєстровано в реєстрі за № 1564.
Відповідно до п. 1.1. Договору Продавець зобов’язується передати у власність Покупцю греблю з шлюзами, що знаходиться в місті Чорткові Тернопільської області, вулиця Білецька, будинок 2 “в” (два літера “м”) (далі – Об’єкт) та розташована на земельній ділянці площею 5379 (п’ять тисяч триста сімдесят дев’ять квадратних метрів), кадастровий номер земельної ділянки – 6125510100:01:022:0701, а Покупець зобов’язується прийняти вказаний Об’єкт і сплатити ціну відповідно до умов, що визначені у цьому Договорі.
Ринкова вартість Об’єкту, згідно з висновком експерта від 10.10.2012 р., наданого приватним підприємством “Агентство нерухомості “Альфа” (сертифікат суб’єкта оціночної діяльності № 11521/11, виданий Фондом державного майна України 22.03.2011 р.), становить 156 780 грн. (сто п’ятдесят шість тисяч сімсот вісімдесят гривень) без урахування ПДВ (п. 1.5. Договору).
У пункті 1.6. Договору зазначено, що згідно з протоколом № 1проведення повторного аукціону за методом зниження цінипродажу греблі зі шлюзами через річку Серет від 06.03.2013 р., затвердженого Чортківським міським головою 07.03.2013 р., початкова ціна продажу Об’єкту на аукціоні становить 141 102 грн. (сто сорок одна тисяча сто дві гривні), остаточна ціна продажу Об’єкта становить 141 102 грн. (сто сорок одна тисяча сто дві гривні).
Вказаний в Договорі Об’єкт продано за 141 102 грн. (сто сорок одна тисяча сто дві гривні), (п. 1.7. Договору).
Однак вищевказане підприємство не виконало умови договору і тоді згідно подання прокуратури
Господарський суд Івано-Франківської області вирішив Розірвати Договір купівлі-продажу нерухомого майна, яке підлягає продажу на аукціоні від 27.12.2013 р. укладений між Територіальною громадою м. Чорткова в особі Чортківської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю “Науково-дослідний інститут стандартизації, метрології та сертифікації”.
Та стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково-дослідний інститут стандартизації, метрології та сертифікації” (вул. Грушевського, 7, с. Ковалівка, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78293; код ЄДРПОУ 35367174) в доход Державного бюджету України 3045,00 грн. (три тисячі сорок п’ять грн. 00 коп.) – судового збору.
Повторного продажу даної земельної ділянки не було, про що свідчить і її статус на публічній кадастровій карті(комунальна власність):

kadastr

Також якщо глянути на конфігурацію даної ділянки, можна розуміти, що ніякого водосховища, так потрібного для ефективної роботи ГЕС на даній ділянці зробити неможливо. Будь-яке перекриття в даному місці викличе зміну конфігурації русла річки в частині, поза даною ділянкою.
Для повноцінного створення гідроелектростанції з мінімальним впливом на екологію можливе лише за використання заплави яка утворенна при роботі шлюзів та водяного млина.
Щодо до фірми ТзОВ ГК «Енергоперспектива» ми знайли наступну статтю в якій описується конфлікт з громадою с.Ріпинці, що в Хмельницькій області, де селяни обурювалися, що підприємці, котрі побудували мікро гідроелектростанцію на місці старого водяного млина, зробили неможливим відпочинок біля місцевого водоспаду, яким люди користувалися не один десяток років.
Підприємство є ліцензіатом з виробництва електричної енергії та членом Оптового ринку електроенергії України, постачаємо вироблену електроенергію в загальну мережу держави.
Два роки тому ми викупили будівлю старого водяного млина та отримали дозвіл на проведення ремонтних робіт на млині, що в Ріпинцях. Ось свідоцтво на право власності на мікро гідроелектростанцію, яке ми отримали в лютому цього року. Є вся дозвільна документація на облаштування водовідвідних каналів у с.Ріпинці та проведення необхідних робіт, як от розширення та поглиблення каналу, планування його укосів, переміщення грунту. Маємо дозвіл на спеціальне водокористування,- каже директор ТОВ “ГК ЕНЕРГОПЕРСПЕКТИВА” Ігор Надворний
Межа людського гніву тоді дійшла до критичної, хтось із активістів взявся за бензопилу, інший – за сокиру, й несподівано вони потрощили дошки, які перегороджували дамбу. Вода хлинула до каскаду, а турбіна ГЕС зупинилася…
Однак маючи усі необхідні документи, серед яких і рішення громадських слухань ділки звернулися у міліцію, яка відкрила кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст.194-1 ККУ Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики санкції якої передбачають суворі покарання.

Чортківські новини