Головна Новини Міністр молоді і спорту Ігор Жданов у Тернополі «дав добро» на будівництво...

Міністр молоді і спорту Ігор Жданов у Тернополі «дав добро» на будівництво веслувального каналу

Центр водних видів спорту планують збудувати на колишньому веслувальному каналі у Тернополі. Розпочати будівництво мають намір цього року. Відповідний проект входить до переліку об’єктів, які подадуть на конкурс з відбору проектів, які будуть фінансувати з Державного фонду регіонального розвитку. На відновлення гребного каналу та облаштування інфраструктури необхідно понад 17 мільйонів гривень. Міністр молоді і спорту Ігор Жданов, який перебував два дні у Тернополі з робочим візитом, запевнив, що кошти на це будуть виділені.

«Я підтримую розвиток спортивної галузі і вважаю, що вона зараз у ганебному, критичному стані, і нам треба її розвивати, – сказав Ігор Жданов. – Тому ми заклали у Державному фонді регіонального розвитку, що не менше 10% йде на розвиток спортивної інфраструктури. Поки я є міністром, то я буду підтримувати створення великих спортивних інфраструктурних проектів тому, що в деяких областях подають 10, але таких майданчиків місцевого рівня, і мені це не подобається, а подобається ваша позиція – це серйозний інфраструктурний проект, це буде видно, що ми його зробили. Інвестиція з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво Центру буде здійснена у цьому році, приблизно в об’ємі 17 мільйонів гривень. Тут буде сучасний веслувальний канал, трибуни, все красиво ми це зробимо. Буде можливість залучення змагань європейського рівня, в Тернополі будуть чемпіонати Європи і, переконаний, світу. Гроші виділять місяці через три, там треба провести тендер, і до кінця року треба запуститися, бо гроші «згорять» і тоді треба буде по новому подавати проект.».

На переконання голови обласної державної адміністрації Степана Барни це буде найуспішніший проект втілений спільно із міською і державною владою.

«Це, на мою думку, буде один із найуспішніших спільних проектів міста та області, – каже Степан Барна. – В нашій стратегії передбачається відновлення гребного каналу, який по своїй природі є унікальним на території України. Ми поставили собі за мету реалізувати його упродовж 2017-18 років. Йдеться про реалізацію проекту вартістю 17 мільйонів 400 тисяч гривень. З них 40% суми буде з боку Тернопільської міської ради, а решта – з ФРР. У нас є добрі традиції водних видів спорту, нам важливо, щоб ми і надалі зберігали у цьому питанні першість. Будемо намагатися все зробити в одну чергу, можливо частково роботи перейдуть на наступний рік, щоб взимку не продовжувати роботу, знижуючи її якість, але головний обсяг робіт припаде на 2017-ий рік. На цьому проекті ми не зупиняємось, тут є достатньо території і ставимо за мету перешим етапом зробити трибуни, відновити канал, другим – розвиток спортивної інфраструктури: спортивних полів, готелю і так далі. Тому ми подали ще гребний канал в Проект секторальної допомоги Європейського союзу у якому на Україну передбачено більше 200 мільйонів євро. Ми подали, зокрема, біатлонну базу у Підгородньому і гребний канал. Сподіваємось, що за рахунок коштів ЄС нам вдасться частково компенсувати видатки пов’язані з відновленням спортивної інфраструктури Тернопільської області.».

Створення Центру водних видів спорту «Водна арена Тернопіль» на думку міського голови Сергія Надала сприятиме не тільки розвитку спорту в області, а приваблюватиме туристів в місто.

«Ми вже не раз говорили про те, що озеро має бути точкою тяжіння у Тернополі розвитку не лише туризму, а й водних видів спорту, – зазначив Сергій Надал. – Приємно говорити про те, що сьогодні є проект, який будемо реалізовувати спільно з облдержадміністрацією, облрадою, коштами ФРР, проекту, який передбачає облаштування інфраструктури гребного каналу, створення гребної школи. У Тернополі функціонує школа водних видів спорту і є висококваліфіковані тренера, які навчають дітей. Крім того, сподіваюсь, що це буде не лише місце для спортивних змагань загальноукраїнського та європейського масштабів, а місце відпочинку тернополян і гостей нашого міста, що буде спряти розвитку туризму. Місто долучається до співфінансування у розмірі 7 мільйонів гривень. Якщо роботи розпочнемо в цьому році, то сподіваємось, що вже наступного літа гребний канал запрацює. В подальшому, як тільки Центр буде введено в експлуатацію, є домовленість, що цей об’єкт передається у власність міста і місто бере на себе зобов’язання з його утримання. Очевидно, що він буде на балансі Міської школи водних видів спорту. Починаючи з 2018 року будемо закладати необхідні кошти на фінансування та утримання цієї школи.».