Головна Новини Міліція порушує права при затриманні громадян – прокуратура

Міліція порушує права при затриманні громадян – прокуратура

prokuraturaОргани прокуратури Тернопільської області перевірили законність доставлення, адміністративного затримання громадян, складання стосовно них протоколів про адміністративні правопорушення, застосування в адміністративному порядку інших заходів, пов’язаних з обмеженням їх особистої свободи, та адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту, виправних і громадських робіт.

 

Під час цих перевірок виявлено ряд порушень, які допускають органи внутрішніх справ при затриманні та доставленні громадян, а також при виконанні постанов суду про застосування адміністративного арешту.

Зокрема, мають місце випадки доставлення та затримання працівниками міліції порушників без складання відповідних протоколів про затримання, незабезпечення права на захист, неправильного оформлення протоколів про адміністративне затримання громадян та про їх особистий огляд.

Службові особи міськрайвідділів міліції не завжди дотримуються вимог законодавства  щодо забезпечення порядку відбування адмінарешту, профілактики та запобігання вчиненню адмінарештованими нових правопорушень. Не викорінені факти невиконання впродовж тривалого часу чи несвоєчасного виконання постанов суду про накладення стягнення у виді адміністративного арешту. Спостерігається негативна практика складання протоколів про адміністративне правопорушення не за усіма виявленими правопорушеннями, а також надсилання до суду протоколів після спливу встановленYого законодавством строку.

У діяльності органів кримінально-виконавчої інспекції та місцевого самоврядування області виявлені окремі порушення щодо порядку виконання адміністративних стягнень у виді громадських робіт.

За наслідками перевірок, з метою усунення виявлених порушень органи прокуратури області внесли на розгляд керівникам органів внутрішніх справ, КВІ та місцевого самоврядування 28 вказівок, які перебувають на розгляді, та 2 апеляційні скарги на постанови судів у справах про адміністративні правопорушення. Усього з початку року з названих питань прокуратурою внесено 55 вказівок, за результатами розгляду 27 з яких до відповідальності притягнуто 22 службові особи.