Головна Новини Монастир у Чорткові повернули історичним власникам

Монастир у Чорткові повернули історичним власникам

ArticleImages_59832_Chortkiv-monastyrМонастирдомініканів уЧорткові Тернопільської області 23 квітня 2015 року повернули його історичним власникам. Частину приміщень Східний вікаріат чоловічого Домініканського ордену в Україні РКЦ має наміри використовувати для соціальних потреб міста, зокрема освітніх.

«Передача монастиря у власність чернечого ордену відбулася згідно з розпорядженням виконувача голови Тернопільської облдержадміністрації від 29 січня 2015 року», – повідомив кореспонденту РІСУВолодимиру Морозу начальник відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації Ярослав Пелехатий.

Відповідно до розпорядження № 40-од від вказаної дати, Східному вікаріату чоловічого Домініканського ордену в Україні не тільки передають монастир – пам’ятку культурної спадщини місцевого значення з охоронним № 1766-М. Вікаріат зобов’язано укласти охоронний договір про збереження цієї пам’ятки з департаментом культури, релігій та національностей облдержадміністрації.

«Ми дуже тішимося з цієї передачі і будемо розвивати монастир. Тут уже перебувають четверо монахів. У першу чергу монастир працює і буде працювати на потреби міста. Йдеться про те, що частина споруди дійсно буде відокремлена для тиші, а в іншій працюватимуть освітні курси, дитсадок», – розповідає заступник генерального настоятеля вікаріату отець Михайло Романів, OP.

До речі, здавна у Чорткові та довколишніх краях шанували ікону Матері Божої Розарію (XVII століття), яку зберігали у костелі св. Станіслава при домініканському монастирі. Рятуючи цю святиню від комуністичних нищень, вірні вивезли її до Польщі. У наші дні в Чорткові – копія ікони. Кореспондент РІСУ запитав отця М. Романіва, чи є також плани повернути у місто оригінал, котрий перебуває у костелі св. Яцека у Варшаві?

«Щодо самої Чортківської ікони, то вона коронована коронами, які у 2002 році благословив святий Папа Іван Павло ІІ. Коронував ікону шість років тому (29 серпня 2009 року – прим. авт.) архиєпископ, митрополит львівський Мечислав Мокшицький», – каже о. М. Романів.

Про повернення ікони, за його словами, не йдеться.