Головна Новини Монастириському музею лемківської культури виповнюється 20 років

Монастириському музею лемківської культури виповнюється 20 років

Сьогодні Монастириському музею лемківської культури виповнюється 20 років. Вагомий вклад у його заснування так і самий його розвиток вклав наш лемок – М.М.Тиханський .Трохи згадаємо, як то всьо було..
У невеликому містечку Монастириськах розташований музей лемківської культури. Колись ці місця прийняли перших переселенців лемків, які були змушені покинути свою етнічну батьківщину і переїхати сюди з Польщі та Словаччини. Активна робота по збору музейних експонатів почала проводитися з початку 90-х років 20 століття. Ініціативу з організації музею взяла на себе місцева громадська організація під назвою «Лемківщина». Відповідне приміщення вдалося отримати в 1996 році. Їм стало будівля колишньої електростанції. Урочисте відкриття музею в Монастириськах відбулося восени 1996 року. У стінах музею представлені різні предмети: меблі, одяг, взуття, кухонне начиння, книги народні костюми і т.д. Всі відвідувачі музею також мають можливість побувати на щорічному етнофестивалі, який проводиться в Монастириськах. Ось вже більше 15 років музей культури та побуту лемків успішно розвивається. На сьогоднішній день загальна кількість музейних експонатів вже досягло 2000.

Щира подяка всіх тим небайдужим лемкам і не лемкам ,які приклали всі свої зусилля щоб створити та зберегти ці рідкісні предмети .Дякуємо родинам зі Сходу України, які не забувають свого родинного коріння і також вкладають свою лепту у створенні цього музею.
Хотілося аби більшої уваги ми мали і від Тернопільської влади та чиновників, які згадують про лемків тільки раз у рік у перший тиждень серпня,коли проходить наша всеукраїнська Ватра у Монастириськах.
Хочеться сказати нашій владі ще щось більше.,але не буду сьогодні правдивим лемкам псувати їм свята..Дякуємо пану Михайлу Тиханському та нашому отцю Анатолію Дуді та Ігорю Дуді .,за ті всі Ваші добрі справи, які ви зробили і робите для розквіту та процвітання нашої лемківської громади. Дякуємо жертовникам та маценатам, які по мірі своєї можливості підтримують нашу громаду так і сам музей.
З юбілеєм Вас дорогі лемки.! Вибачте якщо когось не згадала,то всім нам подяка.!
Р.s.Володимир Пеляк
Вітаю музей зі значним ювілеєм! Також потрібно згадати та подякувати попердній директорці закладу п. Надії Багіровій за багаторічну роботу, поповнення фондів, співпрацю та діалог з багатьма місцевими та заїжджими лемками, створення наукової бази на якій була сформована експозиція та проводилася систематична робота. Бажаю працівникам музею нових надходжень, плідної наукової та просвітницької праці на ниві дослідження і популяризації лемківської культури

Ira Vanat джерело Фейсбук