Головна Новини Молодик на «євробляхах» смертельним вихором пронісся по пенсіонеру

Молодик на «євробляхах» смертельним вихором пронісся по пенсіонеру

Від удару 68-річного чоловіка відкинуло в кущі на узбіччі, а водій лише через 20 метрів зупинився, вийшов з авто, але, нікого не побачивши у темряві, спокійно поїхав додому. Кривава аварія сталася у перших числах жовтня минулого року в Микулинцях, що на Теребовлянщині.

Свідками аварії стало молоде подружжя, яке неподалік вигулювало собаку. Із потерпілим вони розминулися на дорозі буквально за декілька хвилин до його загибелі. Не встигли вони зайти у двір, як почули сильний удар, пише Номер 1. Першим на дорогу вибіг юнак і, присвічуючи собі мобільним телефоном, почав оглядатися. Аж раптом побачив взуття, потім собака знайшла кашкет і вже у кущах помітили закривавлене тіло чоловіка, який лежав, неприродно розкинувши руки й ноги. Він перевірив пульс, але жодна жилочка не тьохнула у нього під рукою. Тоді він викликав швидку допомогу. Тим часом його дружина зателефонувала до поліції.

Як не дивно, винуватець ДТП незабаром повернувся на місце трагедії. Те, що він залишив понівеченого чоловіка вмирати у болоті на узбіччі, пояснив просто: мовляв, злякався, бо ніколи такого з ним не траплялося.

«Але ж ви перебуваєте у стані алкогольного сп’яніння», – зауважив поліцейський.

«Розумієте, не встиг я зайти до хати, як слідом за мною додому приїхав швагро (чоловік сестри) та розповів, що на «кривецькій дорозі» сталася дорожня пригода, іномарка насмерть збила чоловіка, свідки бачили світлий «Мерседес».

«Слухай, чого у тебе капот пошкоджений і переднє скло розбите?» – родич підозріло подивився на його авто. Молодик зітхнув: «Напевне, це я його збив».

Потім пішов на кухню, налив собі склянку горілки і випив, трохи подумав і повторив. Після того, зібравшись із духом, сів у авто і повернувся на місце аварії.

За висновками судової експертизи, якби водій іномарки не ловив за кермом гав, а слідкував за дорогою, він би вчасно побачив пішохода, який ішов дорогою йому назустріч. Саме дії молодика призвели до тяжких протиправних наслідків – смерті людини. Та найгірше, що він не зупинився, не надав допомоги і не викликав «швидку», а втік з місця аварії.

Згодом у Теребовлянському районному суді вдова загиблого розповіла, що її чоловік майже 45 років пропрацював водієм і не скоїв жодної аварії!

«Він завжди дотримувався Правил дорожнього руху, а мені не раз пояснював, як правильно поводитись на дорозі», – витираючи сльози, сказала вона.

Жінка визнала, що водій повністю відшкодував завдану шкоду, і просила не позбавляти його волі. Та наостанок гірко зітхнула: «Не розумію, як можна залишити людину на дорозі помирати?» 

Цю обставину відмітив і суддя у вироку: «Дбаючи насамперед про себе, заради уникнення несприятливих наслідків, [водій] продемонстрував крайню байдужість до життя травмованої ним людини. Перебуваючи вдома, зрозумівши наслідки вчинення своїх дій, виправдовуючи свої дії важким психоемоційним стресом, обвинувачений вжив алкогольні напої і попри щойно вчинене ДТП сів за кермо автомобіля, приїхав на місце події». Тому його виправлення можливе лише в умовах ізоляції.

Вироком Теребовлянського районного суду водія на «євробляхах» визнано винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст. 286 КК України), та залишенні без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані й позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через безпорадний стан, коли той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан (ч.1 ст. 135 КК України), і засуджено до трьох років позбавлення волі з позбавленням права один рік керувати транспортними засобами.

Олена Густенко