Головна Новини “Можна й нічого не закривати, якби тільки люди поводилися свідомо” – Михайло...

“Можна й нічого не закривати, якби тільки люди поводилися свідомо” – Михайло Андрейчин

Тернопільський інфекціоніст, академік Михайло Андрейчин про вакцину від коронавірусу, лікування та локдаун. На тему коронавірусу з відомим тернопільським інфекціоністом, академіком НАМН України, доктором медичних наук, професором Михайлом Андрейчиним «НОВА…» спілкувалася всередині квітня, у часі жорсткого карантину, коли більшість сиділи по хатах, ретельно протирали спиртом клямки і зайвий раз боялися вийти на вулицю. Нині ж багато хто впав в інші крайнощі, ігноруючи прості карантинні заходи – маски і соціальну дистанцію. Хоча, як переконаний Михайло Антонович, саме дисципліна й самосвідомість людей могли б пригальмувати поширення коронавірусної інфекції.

– На Вашу думку, коли суттєво зміниться хід пандемії? Нині людство в очікуванні вакцини від коронавірусу…

– За даними експертів ВООЗ, вакцина буде до кінця 2020 року, а до кінця 2021 року ВООЗ обіцяє забезпечити населення планети двома мільярдами доз вакцин. Наразі ще невідомо, яку саме вакцину використовуватимуть, адже над її створенням працюють у багатьох країнах. Упродовж останніх днів були повідомлення американської компанії Pfizer та німецької фірми BioNTech, що вони розробили вакцину і вона вже фактично готова для використання. Ця вакцина дає можливість виробити антитіла у 90% вакцинованих, вона пройшла всі відповідні випробування і наприкінці цього року, очевидно, надійде для використання. Коли вона потрапить в Україну, я не можу сказати, адже зрозуміло, що налагодити відразу потужне виробництво складно, а фірми-виробники насамперед будуть забезпечувати вакциною населення своєї країни.

Було багато розмов про російську вакцину. Ця тема дуже заполітизована. Російська вакцина не пройшла належно третьої фази випробування. Припускають, бо немає достовірних даних, що близько 100 осіб пройшли вакцинацію, і ця вакцина дає можливість виробити гуморальний імунітет, але ж які її побічні ефекти – про це поки що мовчать. ВООЗ вимагає, щоб Росія дала препарат на експертизу. Є також чотири китайські вакцини, які на стадії завершення клінічного випробування, є вакцини інших країн. Будемо сподіватися, що у наступному році вакцинація відбуватиметься серед населення різних країн. Для того, щоб вакцинація вплинула на хід пандемії, тобто загальмувала подальше поширення хвороби, потрібно буде не один місяць. Окрім того, треба врахувати, що навіть у країнах, що можуть забезпечити себе вакциною більшою мірою, є антищепленевий рух і люди, які виступають проти вакцинації. Довкола цієї проблеми багато фейків, різних інсинуацій, конспірологія процвітає. Говорять про чіпи та іншу маячню. Це, звичайно, не відповідає реаліям, але буде гальмувати широке впровадження вакцинації.

– МОЗ закликає нас вакцинуватися від грипу. Втім, деякі інфекціоністи вважають, що щеплення від грипу може негативно впливати на перебіг коронавірусної хвороби, тож поспішати з ними нині не варто. На Вашу особисту думку, чи варто вакцинуватися від грипу під час епідемії COVID-19?

– Ми завжди стежимо за ходом грипу, починаючи з південної півкулі. За даними опорних країн ВООЗ – це Австралія, Чилі, ПАР – визначають, як поширюється захворювання. Цього року спостерігаємо, що на фоні боротьби з COVID-19 рівень захворюваності на грип (а сезонне підвищення в південній півкулі грипу відбулося в червні-серпні – у них тоді сезон грипу) значно менший, ніж був у попередні роки. Є дані, що у США рівень захворюваності на грип нині також значно нижчий, ніж торік. Отже, за прогнозами, цього року і взимку-навесні наступного не передбачається епідемія грипу. Попри те, грип буде і певний ріст захворюваності відбуватиметься. Тож з клінічних міркувань щепитися від грипу треба, тому що поєднання коронавірусної інфекції з грипом призведе до частіших ускладнень, що будуть важче піддаватися лікуванню. Для деяких людей поєднання таких захворювань може завершитися плачевно. Тому я би радив усе-таки вакцинуватися від грипу, принаймні особам, які належать до груп ризику. Призначати самому собі антибіотики і робити КТ не можна! – Нині безліч людей при мінімальних симптомах приймають різні медикаменти, у тому числі антибіотики. Це дуже прикрий факт, адже прийом серйозних ліків «для профілактики» може ускладнити перебіг захворювання й справді стати причиною госпіталізації…

– Чи є нині ліки від коронавірусу?

Було дуже багато сподівань на ефективні ліки від коронавірусної інфекції, та ці сподівання ще повною мірою не справдились. Взагалі ж лікування можна поділити на дві частини: перша – це дія на сам вірус, етіотропна терапія, друга – патогенетична терапія, тобто лікування, спрямоване на організм людини, щоб він краще боровся з хворобою, менше розвивалися ускладнення і швидше можна було досягти одужання. Щодо лікування, спрямованого проти вірусу, то ВООЗ започаткувала глобальну програму клінічного випробування «Solidarity». Згідно з цією програмою були залучені для апробації не тільки нові препарати, спеціально створені, а й раніше випробувані при інших захворюваннях. Випробувано було дуже багато препаратів! На жаль, результати виявилися невтішними. Власне, саме тому постійно змінювалися протоколи лікування. Втім, є й позитивні напрацювання. Спеціалістів, зокрема, зацікавило застосування плазми людей, які вже одужали від коронавірусної інфекції і мають антитіла. З цієї плазми вже почали робити імуноглобулін. На днях навіть одна українська фірма завершила клінічне випробування такого препарату, який показав серйозний ефект. У світі також створено препарати моноклональних антитіл, що діють проти білків самого коронавірусу.

Вже навіть проведені клінічні випробування у США, Нідерландах, Канаді, Великобританії, де приступають до серійного виробництва цих препаратів і мають дані про їх високу лікувальну ефективність. Тобто, як кажуть, крига скресла. Нарешті з’являються препарати, спрямовані проти самого збудника коронавірусної інфекції і які дають можливість сподіватися на суттєве полегшення перебігу захворювання й зменшення відсотка ускладнень. Це великий і дуже обнадійливий крок уперед! Щодо патогенетичної терапії, то лікарі вже чітко визначилися з показаннями, дозами, тривалістю призначення кортикостироїдів, тобто гормонів, інгібіторів цитокінів, які при цитокіновій бурі, що є в легенях, дають можливість послабити ці процеси. Поліпшено лікування також завдяки застосуванню протизгортальних препаратів – антикоагулянтів, оскільки в легенях можуть утворюватися мікротромби, тож при цьому процесі важливо розріджувати кров. Але згадані препарати призначають лише при важкому перебігу коронавірусної інфекції! Скажімо, гормони показані, коли в легенях уже відбуваються серйозні зміни. Просто так призначати собі ці ліки не можна! Аналогічно як і антибіотики – а їх іноді люди приймають по два й по три. На фоні такого лікування виникають ускладнення. Усі ці препарати пригнічують імунітет, тому роздавати їх направо-наліво аж ніяк не можна. На жаль, на перших порах цим грішили й лікарі. І нині в деяких випадках, знаю, це трапляється. Впродовж першого тижня захворювання зміни в легенях спричинені суто вірусом, а на вірус антибіотики зовсім не діють, лише на бактерії. Бактерійна пневмонія може приєднатись пізніше, хоча при коронавірусній інфекції це буває рідко. Визначити це можна, зробивши аналізи і побачивши, чи справді є показання щодо призначення антибіотиків та інших ліків. – Чи потрібно робити комп’ютерну томографію легень при найменших симптомах? Багато людей тільки кашлянули – і вже побігли на КТ. Але ж це жахливе опромінення! – При звичайній рентгенографії органів грудної клітки опромінення складає 0,02 умовної величини. При комп’ютерній томографії, а це пошарове дослідження, – 4. Вже є дані про те, що люди, котрі багато разів роблять КТ, мають загрозу виникнення онкологічних проблем у майбутньому. Тому ми проти цього, хіба що у крайніх випадках. Цінні дані можна отримати також за допомогою УЗД органів грудної клітки. Призначати обстеження має кваліфікований лікар, який завжди знає, що кому потрібно і в якій послідовності.

«Можна й нічого не закривати, якби тільки люди були свідоміші»

– В Україні ввели карантин вихідного дня. На Вашу думку, у ньому більше плюсів чи мінусів? Чи допоможе він справді зменшити захворюваність?

– Це більше рішення, продиктоване відчаєм, тому що Україна рухається в напрямку до локдауну. Спеціалісти кричать на повний голос, що економіка цього не витримає, і через те приймають отакі половинчасті рішення. Звичайно, з епідеміологічних міркувань я як лікар-інфекціоніст та епідеміолог скажу, що треба запроваджувати суворий карантин. Це сприятиме зменшенню захворюваності. Навіть ці два дні дали б ефект, якби населення прислухалося. Але ж люди дистанції не дотримуються, маски носять або під носом, або на підборідді чи шиї…. Можна й нічого не закривати, якби тільки люди поводилися свідомо, а найголовніше – аби не було скупчень. Та наразі переконати людей важко.

– Впродовж свого величезного досвіду інфекціоніста-науковця і практика Ви зустрічалися з різноманітними серйозними інфекціями, що вражали Ваших пацієнтів. Чи переконалися у твердженні, що позитивно налаштовані люди менше й легше хворіють і швидше одужують? Страх справді пригнічує імунітет? – Ще Пирогов казав, що рани у переможців швидше загоюються. Дослідження показують, що оптимістичний настрій супроводжується виробленням ряду сполук, які поліпшують різні показники людського організму, у тому числі й імунної системи. Доведено беззаперечно, що тривожний і особливо довготривалий тривожний стан пригнічують імунітет. Знижують імунітет також тяжкі і часті стреси, важка виснажлива праця, недоїдання чи нераціональне харчування. Є багато чинників, що призводять до ослаблення імунної системи. Ну, а той, хто оптиміст, хто веселої вдачі, вміє не тільки працювати, а й відпочивати, дбає про належне харчування, безперечно, має більше шансів не захворіти, а якщо захворіє, то захворювання буде перебігати легше.

– Ваші поради тернополянам: як пережити цю пандемію?

– Насамперед, я б хотів додати усім оптимізму. Ще раз повторюся, що уже створено низку ліків та перші вакцини, тож є велика надія на те, що вони допоможуть нам побороти цю біду. Але пандемія завершиться не відразу. Тому треба налаштуватися, що ще тривалий час усім нам доведеться дотримуватися цих найпростіших протиепідемічних порад. Я ще раз вас закликаю бути обережними, берегти своє здоров’я і здоров’я інших, носити маску – причому правильно, дотримуватися соціальної дистанції – відстані 1,5-2 м у приміщеннях і чергах, мити руки бодай після відвідування вулиці. Бажаю, щоб усі ви вбереглися від коронавірусу і не захворіли. Або ж легко його побороли.

Декому в цьому допомагає пам’ятник покровителю інфекційних хворих і захиснику від епідемій святому Роху, який ми встановили в червні 2019 року, ще не знаючи, що буде пандемія коронавірусної інфекції, перед фасадом інфекційного відділення Тернопільської лікарні швидкої допомоги. І мені вже кілька хворих говорили, що через вікно лікарні дивляться на Роха, моляться до нього, щоб допоміг, і оцей позитивний душевний настрій їм допомагає вижити. Мені дуже приємно було чути такі свідчення. Тож здоров’я усім, віри та оптимізму!