Головна Новини Мешканці Тернопільщини найбільше боргують за комуналку

Мешканці Тернопільщини найбільше боргують за комуналку

«Забили» на борги жителі Донецької, Сумської, Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської, Полтавської та Київської областей, де зафіксовано найнижчий рівень оплати (63-80% від суми нарахувань).

Найдисципліпованішими платниками житлокомпослуг у жовтні виявилися мешканці Одеської (98,6% від нарахувань), Херсонської (97,7%) та Запорізької (91,2%) областей.

Квитанції на оплату «комуналки» приходять щомісяця, але через постійне зростання тарифів на електроенергію, воду, газ і опалення платити пересічному українцю стає все складніше.

Таким чином, одночасно зі збільшенням сум у платіжках зростає і розмір заборгованості за комунальні послуги.

 Якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги і відмовляється платити її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується через суд.
При цьому судовий процес проходить у «спрощеному» порядку (ст. 95 Цивільного процесуального кодексу) шляхом видачі судового наказу, без виклику борж­ника.
Крім того, відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, кредитор має право вимагати оплату заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а ще —  3% річних від суми боргу.