Головна Новини Медична реформа: платитимуть пацієнти чи держава?

Медична реформа: платитимуть пацієнти чи держава?

У країні, та й на Тернопільщині зокрема, гостро обговорюють медреформу, котру ВРУ прийняла 19 жовтня.  Масла у вогонь підлив прайс медпослуг, що опублікували в соцмережах. Там звичайна операція на вирізання апендициту вартує тисячі. Жителі Тернопільщини від безвиході опускають руки. “Прийдеться лікуватися вдома”, – пишуть у коментарях в соцмережах.

Проте, заступник глави МОК Павло Ковтонюк написав у ФБ “заспокійливий” пост. Мовляв, за все заплатить держава. А інформація, котрою лякають людей – фейкова.

«Минулого тижня нашими „прихильниками“ був викинутий у мережу „прейскурант“ на медичні послуги з „цінами“, які пацієнти нібито будуть платити після реформи за послуги третинної допомоги. Це неправда», — пише він.
За словами Ковтонюка, все буде з точністю до навпаки, пише Високий Замок.

«Давайте розберемося. Всі ви чули про принцип „гроші ходять за пацієнтом“. Для наочності я намалював, як вони за цим пацієнтом ідуть. Перше: кожна послуга матиме вартість. Ця вартість буде називатися тариф. Коли людина звернулася в лікарню, і йому надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося. Цю суму за послуги лікарня виставить до оплати. Але не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створена Національна служба здоров’я України», — пояснює він.

Тому пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою: «Вся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для третинної допомоги».

«Звичайно, для того, щоб розраховувати на оплату вашого лікування державою, у вас повинне бути направлення від фахівця», — додає Ковтонюк.

Він також пояснив, звідки в інтернеті з’явився фейковий прейскурант. «Це — зразкові тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Уже в цьому році з чотирма інститутами Академії ми хочемо відпрацювати нову модель, коли держава оплачує тариф, а людина нічого не платить за свою операцію», — коментує Ковтонюк.

Джерело: Обозреватель