Головна Новини Медична реформа в дії: що безкоштовно, а що платно для тернополян?

Медична реформа в дії: що безкоштовно, а що платно для тернополян?

Реформування медицини в Україні розпочалося зі змін на найнижчому рівні, на тому, що найближче до населення, який називається первинна ланка медичної допомоги. Сюди входять: консультації лікаря, діагностика та лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь та інших станів, проведення індивідуальних санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, медичної профілактики захворювань, гігієнічного виховання та санітарної просвіти населення, а також направлення пацієнтів на отримання вторинної і третинної медичної допомоги та санаторно-курортного лікування. Надають таку допомогу переважно сімейні лікарі або дільничні терапевти і педіатри. Зміни ці вже діють із початку 2018 року. І стосуються вони, як самих закладів охорони здоров’я, так і пацієнтів. Що саме змінилося розповів під час прес-конференції начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук.

«Змінюється система фінансування закладів охорони здоров’я, – пояснив Ростислав Левчук. – Якщо раніше розрахунок медичної субвенції проводили на основі кількості населення, то сьогодні пропонується оплата за надані медичні послуги. Для цього створюється окремий орган центральної виконавчої влади – Національна служба здоров’я. З липня цього року вона почне відстежувати та оплачувати кожну виконану послугу. Разом з тим, Постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року державою визначено ті напрямки, які вона хоче бачити по наданню медичної допомоги за ті кошти, які вона надає у вигляді субвенцій. Відповідно до цієї Постанови і наданої нам медичної субвенції ми, Наказом відділу охорони здоров’я і рішенням виконавчого комітету затвердили фінансові плани, якими встановили напрямки діяльності закладів охорони здоров’я відповідно до їх можливостей, профілю і потреб. Перша міська лікарня або лікарня швидкої допомоги – це вся невідкладна, екстрена медична допомога, ми практично зберегли її спеціалізацію та надання допомоги інфекційно хворим дорослим. Лікарня №2 – вся планова медична допомога, акушерство та гінекологія, рододопомога та амбулаторна служба – це другий рівень надання медичної допомоги для потреб Центру первинної медико-санітарної допомоги. Третя лікарня – реабілітація, відновне лікування, хоспісна допомога і поліклінічна допомога другого рівня для потреб Центру первинної медико-санітарної допомоги. Для дитячої лікарні зберігається функція надання медичної допомоги дітям, в тому числі лікування інфекційних дитячих захворювань. Дитяча стоматологія – законодавство вимагає надання безкоштовної допомоги дітям до 18 років і доросла стоматологія – це соціальна стоматологія плюс стоматологія гострих станів. Лікувально-діагностичний центр – медична допомога другого рівня для надання допомоги Центру первинної медико-санітарної допомоги. Кожне підприємство має свою специфіку роботи. Деякі підприємства мають підрозділи, які надають третинну допомогу – в дитячій лікарні – відділення онкогематології, у першій лікарні – інфекційне відділення.

Держава гарантує надання безкоштовної медичної допомоги за такими напрямками: екстрена невідкладна допомога, рододопомага, первинна медична допомога, хоспісна допомога і дитяча. Ці види будуть повністю забезпечені державними коштами. А, наприклад, пластична хірургія та інші види, які не загрожують життю і здоров’ю людини, будуть надаватися за кошти пацієнта. Первинна медична допомога, яка вступає з липня в дію, буде абсолютно безкоштовна: всі види обстежень за направленням сімейного лікаря в поліклініку чи лікувально діагностичний центр будуть безкоштовними. Є певний алгоритм: коли для одного середньостатистичного пацієнта в рік потрібно умовно кажучи одне рентген обстеження, два УЗД, 5 чи 10 аналізів – цей весь норматив буде безкоштовний. Якщо ж хворий за власною ініціативою хоче потрапити на прийом до вузького спеціаліста, то він повинен за це заплатити.».

Медики також наголошують, що безкоштовно люди отримуватимуть медичну допомогу на первинній ланці тоді, коли зареєструються в електронній реєстратурі та підпишуть договір на обслуговування із сімейним лікарем або терапевтом, педіатром. Якщо цього не зробити, то за аналізи, обстеження, консультації доведеться платити самостійно. Зареєструватися в електронній базі можна вже, а підписати договір з сімейним лікарем можна буде з квітня.