Головна Новини Медики озвучили, чим найбільше хворіють діти на Тернопільщині

Медики озвучили, чим найбільше хворіють діти на Тернопільщині

Майя Голяк: “Найбільше хворіють діти на Тернопільщині хворобами органів дихання та травлення, а також хворобами ока і придаткового апарату”

Кількість зареєстрованих захворювань дитячого населення Тернопільщини щороку збільшується. У 2018 році цей показник становив 352 120 захворювань у дітей від 0 до 17 років.

Як повідомила головний спеціаліст – педіатр відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Майя Голяк на колегії управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, що відбулася в ОДА за підсумками роботи медицини області за 9 місяців 2019 року, “в структурі поширеності захворювань на першому місці – хвороби органів дихання, на другому – хвороби органів травлення, на третьому – хвороби ока і придаткового апарату, четверте місце посідають хвороби шкіри та підшкірної клітковини, на п’ятому – хвороби кістково-м’язової системи, а на шостому – хвороби ендокринної системи”.

– У віковому аспекті – продовжила Майя Володимирівна – найвищий пік захворюваності, передусім респіраторної патології, спостерігається у немовлят та підлітків. Найбільш вразливою категорією лишаються діти з інвалідністю, відсоток яких від загальної кількості дитячого населення складає 2,38%. Тому інвалідність поряд із показниками захворюваності, фізичного розвитку, групою медико-демографічних критеріїв є важливим індикатором стану здоров’я дитячого населення.

За даними головного спеціаліста – педіатра управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, “в структурі дитячої інвалідності станом на перше жовтня цьогоріч по області на першому місці – вроджені аномалії розвитку (1683), на другому – хвороби нервової системи (787) та на третьому – розлади психіки (508).

Найвищі показники дитячої інвалідності зареєстровано у таких районах: Чортківському (279,9), Зборівському (268,7), Борщівському (267,9) та Збаражському (263,4). Відповідно, найнижчими вони є Тернопільському (205,9), Бучацькому (219,1), Лановецькому (220,3) та Шумському (221,5) районах.

Загалом, за даними обласного педіатра, на Тернопільщині 4830 дітей з інвалідністю.

Найбільше недужих дітей на обліку “Д” з вродженими вадами системи кровообігу. Їх 1164. З бронхіальною астмою – 1007, з цукровим діабетом – 283, з ДЦП – 594, з аутизмом – 156 та з хворобою Дауна -152 дитини.

Є хворі діти на спадкові та рідкісні (орфанні) захворювання. Серед них – п’ятеро дітей до трирічного віку з фенілкетонурією, вісімнадцятеро – з муковісцидозом, семеро – з первинним вродженим імунодефіцитом та четверо – з бульозним епідермолізом.