Головна Новини Малина є! Нема «навару» з неї…

Малина є! Нема «навару» з неї…

Вирощування солодкої ягоди цього сезону виявилося збитковим

«Не життя, а малина!» — у цей класичний афоризм на ознаку легкого, безтурботного життя самі виробники солодкої ягоди нині вкладають зовсім інший, протилежного значення зміст. Хоча малина цьогоріч вродила рясно, радіти доброму урожаю не доводиться, аграрії нарікають на зовсім не солодке буття. Бо не заробляють на своєму бізнесі, а втрачають на ньому, у кращому випадку, виходять на нулі. Недавно один з молодих господарів на Тернопільщині, розлютившись на непомірно низьку ціну товару у приймальників, погрожував викинути ящики з малиною прямо перед ними на асфальт, а плантації з цією культурою переорати…

Арифметика відчаю проста…

Торік при курсі долара 27−28 грн пан Сергій продавав свою малину заготівельникам по 90 грн. за кілограм, ба навіть більше — тобто на кожному «кг» заробляв по три «зелених». Нині ж, коли гривня «упала» до 40 одиниць за «бакс», ягода, всупереч попереднім прогнозам фахівців продовольчого ринку, знецінилася до краю — кілограм добірної малини гуртовики беруть всього за 50 грн. А з урахуванням інфляції було сподівання виручати не менше 120 грн! Тобто у перерахунку замість колишніх трьох доларів малинові фермери отримують тепер долар і кілька центів. Відчуйте різницю!

Отримують, а не заробляють! Від нинішніх своїх скромних надходжень аграріям треба відрахувати значні стартові вкладення. Адже малину треба було навесні підживити такими дорогими міндобривами, десяток разів покропити «хімією» від шкідників і хвороб, профрезерувати міжряддя. На механізований обробіток пішла не одна сотні літрів дорогучих солярки-бензину. Купу грошей коштувала встановлена система крапельного поливу! А тепер треба ще чимало заплатити найнятим працівникам, які під пекельним сонцем збирають малину. Додаткові витрати — підвезення/відвезення робочої сили до плантацій, транспортування урожаю. Остаточний баланс ще не підбивали. Але все свідчить, що цього сезону малинники будуть «у прольоті».

Надії були райдужними…

Коли торік виробники солодкої ягоди заробили непогану копійку, багато інших селян і собі вирішили зайнятися малиновим бізнесом. Частину земельних ділянок, де раніше росла картопля, відводили під нову культуру. Справжній малиновий бум на Тернопільщині спостерігався після нової фази російської збройної агресії. Через війну багато чоловіків уже не могли поїхати на закордонні заробітки. Заробляти наші краяни вирішили вдома, було сподівання, що матеріальне становище багатьох галицьких сімей у селах поправить вирощування малини. Люди кинулися купувати її саджанці – брали не сотнями, тисячами. Гріло душу і повідомлення про те, у майже у кожному районі працюватимуть мобільні пункти прийому продукції, відтак не треба буде возити зібрану малину до обласного центру. Нині ж багато ентузіастів, які увірували в успішність розпочатої справи, приречено опустили руки: затрати навряд чи окупляться. А про малиновий «навар» і думати не доводиться…

Змова заготівельників чи форс-мажорні обставини?

Мої знайомі дивуються: значно зросла на ринку вартість цибулі, моркви, іншої городини, а також — решти сільськогосподарських товарів. Чому ж тоді не у ціні малина? Надзвичайно скромні заробітки малинників різні аналітики мотивують по-різному. Одні вважають, що в Україні сталося перевиробництво цієї ягоди. А відтак — маємо закономірний обвал цін. Решта експертів припускають, що здешевлення цієї продукції спричинили логістичні проблеми з її транспортуванням за кордон. Ще інші кажуть про те, що в Європі добре вродила тамтешня малина — і це начебто знизило попит на український солодкий товар.

Та найпоширеніша версія нинішніх негараздів малинників — змова заготівельників. Вони начебто узгодили між собою єдину приймальну ціну — і тепер диктують свої умови селянам. Фактично шантажують їх.

Таких, як згаданий вище, готовий до протесту радикал Сергій, у наших селах не багато. Більшість готова мовчки терпіти цінове приниження. Мати одного з малинників сказала авторові цих рядків: «А що поробиш? Куди подінешся? Кому пожалієшся? У мого сина троє неповнолітніх дітей, яких треба годувати. Тож нехай будуть і такі невеличкі гроші від малини. Бог добрий — завжди так зле не буде…»

Джерело