Головна Новини Майже 100 тисяч відшкодує колишня студентка медичному університету

Майже 100 тисяч відшкодує колишня студентка медичному університету

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Тернопільської областівідхилила апеляційну скаргу Мар’яни Х. на рішення Тернопільського міськрайонного суду, яким її зобов’язано повернути Тернопільському державному медичному університету ім. І. Я. Горбачевського кошти за навчання.

Судом першої інстанції встановлено, що 1 вересня 2005 року між Тернопільським державним медичним університетом ім. І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я та Мар’яною Х. укладено типову угоду про підготовку фахівця з вищою освітою за державним замовленням, відповідно до умов якої студентка медичного факультету Мар’яна Х. зобов’язується після закінчення вишу прибути на місце направлення та відпрацювати не менше трьох років. У разі відмови їхати за призначенням — в установленому порядку відшкодувати вартість навчання державному або місцевому бюджету.

У червні 2011 року Мар’яна Х. закінчила медуніверситет, а у 2013 році — інтернатуру та отримала направлення на роботу у Зборівську центральну районну лікарню Тернопільського обласного управління охорони здоров’я на посаду лікарі-психіатра. Проте до своїх обов’язків молода спеціаліст не приступила, а звільнилась за власним бажанням, не відпрацювавши ані дня.

Відповідно до розрахунків ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського, навчання одного студента медичного факультету за державним замовленням складає 63 тис. 460 грн. Крім того, за період навчання Мар’яні Х. було виплачено майже 28 тис. 670 грн. стипендії, разом це становить 92 тис. 120 грн. заборгованості за навчання.

В апеляційній скарзі Мар’яна Х. просила рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення, яким відмовити ТДМУ у задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що таке рішення не відповідає вимогам Закону.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість рішення, колегія суддів прийшла до висновку, що, оскільки молода спеціаліст не виконала взяті на себе зобов’язання згідно укладеного нею ж договору, її апеляційна скарга задоволенню не підлягає.