Головна Новини Лікар з Тернопільщини розповів, як бути здоровими

Лікар з Тернопільщини розповів, як бути здоровими

Із передзвоном келихів з шампанським у новорічну ніч ми, за традицією, загадуємо бажання та даємо собі обіцянки на майбутнє. Серед них – й піклуватися про здоров’я: кинути палити, надміру не вживати алкогольні напої, займатися спортом, правильно харчуватися… Це не легко, але вкрай потрібно, принаймні для того, щоби, як-то мовиться, не чіплялися різні болячки. Про такі обіцянки самому собі, профілактику захворювань та діагностику стану здоров’я журналісти chortkiv.city попросили розповісти завідувача поліклінічним відділом Чортківської ЦКРЛ Мирослава Цепенду.

– Пане Мирославе, перше банальне запитання: що потрібно робити кожній людині, аби не хворіти?

– Бути здоровим. Лише 15 відсотків здоров’я людини залежить від лікарів, решта – від самої людини, тобто від її способу життя, харчування, від природного середовища, в якому живе. Я вже неодноразово казав, що здоров’я – безцінний скарб, який дається один раз. Берегти його треба замолоду. Дитина має розвиватися від народження. Зі шкільного віку займатися спортом. Пригадую, кілька років тому я особисто відвідував спортивну школу в Чорткові. Мені було вельми боляче й прикро спостерігати, як неподалік цієї школи, на березі Серету окремі молоді люди палили цигарки, розпивали спиртні напої та, можливо, й кололися наркотичними речовинами. Я відчиняв вікно і звертався до них із проханням, аби вони йшли сюди, записувалися до спортивних секцій, бо тут дійсно прекрасно, а не там, де вони є. Виступав з пропозиціями агітувати за здоровий спосіб життя у навчальних закладах міста. Десь прислухалися, десь ні. А спорт – це і є здоров’я.

Наші діти, зазвичай, сидять біля комп’ютерів і смартфонів. У більшості з них викривлені хребти, сколіоз, атрофовані м’язи та інше. Той, хто займається спортом, майже не хворіє, бо це рухливість, а рухливість – це життя. Раніше найпершим заняттям дітвори взимку були санчата, лижі та ковзани. Ви тепер це часто бачите? Ну снігу немає, але якщо і є, то діти все одно воліють більше сидіти вдома в соціальних мережах Інтернету. І батьки, на жаль, не реагують на те, що дитина малорухлива й без свіжого повітря. А потім захворювання, лікування… Крім того, немаловажну роль відіграє харчування. Думаймо, чим харчуємося. Поміркуймо, чи можна споживати, наприклад, куряче м’ясо, якщо кури вирощують за 40 днів і нашпиговують антибіотиками, молочні продукти… без вмісту молока, або цю ж ковбасу без м’яса. Консерванти, штучні барвники, підсилювачі смаку… – небезпечна хімія, що поволі руйнує наше здоров’я. Одне слово, є час розкидати каміння і є час його збирати. Ми, лікарі, зобов’язані вести роз’яснювальну роботу серед населення, а особливо молоді, щодо профілактики захворювань. І ми це робимо. Інша справа – дослухатися до наших рекомендацій.

– Кажуть, що будь-яке захворювання легше лікувати на ранній стадії?

– Цілком вірно. У медицині важливо виявити захворювання на ранній стадії або його попередити. У поліклініці Чортківської ЦКРЛ проводяться попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди. Це основні напрямки роботи поліклініки. Для того, щоби цим займатися, у нас є спеціалісти, необхідна техніка й устаткування. Найперше, це цифровий флюорограф, томограф, новий цифровий рентгенапарат. Устаткування хороше тим, що воно не опромінює пацієнта. У поліклініці є п’ять УЗД-апаратів, завдяки яким можна оглянути щитовидну залозу, печінку, підшлункову залозу, нирки, серце, судини та взагалі внутрішні органи людини. Функціонує ендоскопічний кабінет, де обстежують шлунок, дванадцятипалу кишку, обладнання для обстеження прямої кишки тощо. Це місця вразливі онкологією. Є бронхоскоп для огляду трахеї та бронхів. Також встановлено мамограф, де проводиться огляд жіночих грудей на виявлення онкологічних захворювань. Одне слово, у нас створено всі можливості для повноцінного медичного огляду. Треба щоби люди самі виявляли бажання обстежуватися, а не чекати коли хвороба вже прогресує.

Хочу наголосити на тому, що Чортківський район належить до регіонів, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Внаслідок цього ми спостерігаємо зростання онкологічних, гіпертонічних, серцевих, шлункових та інших захворювань. Обстеження стану свого здоров’я має бути в пріоритеті кожного. Якщо людина здорова, то це добре. Але якщо виявлена патологія – пацієнта однозначно треба лікувати або амбулаторно, або стаціонарно. Можливе й додаткове обстеження. У нас є хороша лабораторія, де роблять різні аналізи. Є кабінет функціональної діагностики з моніторингом за Холтером. Холтер ЕКГ моніторить роботу серця, записуючи спеціальні показники протягом тривалого часу, коли людина перебуває у звичних для неї умовах повсякденного життя. Найважливіше – встановити діагноз. І ми це робимо.

Тепер медицина успішно розвивається. Захворювання, що колись вважалися невиліковними, зараз вже лікуються, в тому числі й інфекційні, зокрема цинга, астма, венеричні хвороби, туберкульоз…

До речі, про туберкульоз. Захворювання справді виліковне. Проте тепер ми спостерігаємо зростання мультирезистентного туберкульозу. А це, на жаль, не піддається лікуванню. Завдання – виявити хворобу на ранній стадії. Флюорографія та аналіз мокротиння дають таку можливість. Крім того, у поліклініці є хороша бактеріологічна лабораторія. Є кабінет анонімного обстеження на СНІД та ВІЛ-інфекції, гепатит С. Останню хворобу тепер успішно лікують, але за умови раннього виявлення, коли недуга не перетворилася в цироз печінки.

– Почасти трапляються випадки, коли люди не звертаються за допомогою до лікарів, а займаються самолікуванням. Що з цього приводу порекомендуєте?

– Самолікуванням займатися не рекомендуємо. При перших ознаках будь-якої недуги треба однозначно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. Лікування – складний процес. Не треба допускати до задавленості захворювання. Ми про це постійно наголошуємо. Самолікування може лише нашкодити.

Користуючись нагодою, хочу звернути увагу на поширення в суспільстві алкоголізму, зокрема серед молоді. Алкоголіками стають не відразу. Спочатку це пиво, а далі – міцні алкогольні напої. Треба пам’ятати, що лікування алкоголізму непросте, особливо у жінок. У батьків, які зловживають алкогольними напоями та палять цигарки, зазвичай народжуються діти з патологією. І тут вже лікарі безсилі що-небудь вдіяти. Алкоголь, наркотики, куріння – вбивці нашого організму. Трапляються випадки, коли до лікаря приходить людина з онкологією легень та запевняє, що кине палити. Але вже запізно. Треба було це зробити набагато раніше. Тому кажу: дбайте про своє здоров’я заздалегідь, дбайте у молодому віці, дбайте й у старшому. Здорова нація – сильна країна!