Головна Новини Лікар-епідеміолог Олег Голінатий: «Червона зона» у Чорткові – це наслідок безвідповідального ставлення...

Лікар-епідеміолог Олег Голінатий: «Червона зона» у Чорткові – це наслідок безвідповідального ставлення людей до карантинних заходів»

У зв’язку із запровадженням на території Чорткова «червоної зони», ми розпитали у завідувача епідеміологічного відділу Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олега Голінатого про доцільність посилення карантину та загальну епідситуацію на території нашого краю.
Можете прослухати? інтерв’ю у відеоформаті або ж прочитати відповіді лікаря-епідеміолога нижче.
?Згідно із постановою Кабміну, з 31 серпня Чортків увійшов у так звану «червону зону» карантинних обмежень. Попри це, чимало жителів громади не вірять у необхідність жорстких обмежень. Що можете сказати про таке ставлення до коронавірусу?
✅Як епідеміолог, можу сказати, що це абсолютне безвідповідальне ставлення до карантинних заходів, які могли хоча б трішки якось стримати поширення ковіду на теренах Чорткова. Свідчить це про те, що люди не дають собі звіту, що відбувається. Для прикладу, статистика, яка чітко підтвердить те, що відбувається. За останні 5-7 днів кількість випадків вимірюється десятками – від 30 до 50 випадків кожного дня ми реєструємо.
✅Окрім того, кількість хворих, які потребують госпіталізації теж невпинно зростає. Це означає, що спеціалізоване інфекційне відділення заповнене на всі 100%.
✅Вже обладнаний провізорний госпіталь на базі двох відділень Чортківської ЦКРЛ у Заводському. Як відомо, там є приміщення, де розташовані два відділення – ендокринологічне та неврологічне. Обидва ці відділення перепрофільовані під прийом хворих на ковід. Мушу вас запевнити, що цей госпіталь заповнений більш, ніж на 70%.
?Тобто госпіталізація відбувається вже тоді, коли важко форма перебігу захворювання?
✅Коли є середній та важкий перебіг ковіду, у таких людей часто виявляється пневмонія на комп’ютерній томографії і вони вимагають більш ефективного лікування. Іноді без кисню лікування таких хворих неможливе.
?Скажіть, будь ласка, скільки в середньому тестують людей?
✅Чортківський район, мабуть, в передовиках. Кожного дня ми відправляємо від ‼70 до 100 проб у вірусологічну лабораторію у Тернопіль.
?Все частіше зараз чуємо «все працює, а школи і садочки – ні – несправедливо». Чому закриття навчальних закладів під час карантину так важливо?
✅Школи і садочки – це місця великого скупчення дітей, які дуже часто хворіють безсимптомно, але будуть носіями цього вірусу. Отже епідпроцес, який і так важко назвати контрольованим, може вийти за рамки контрольних цифр. Відтак, можемо зіткнутись з проблемою, що не зможемо госпіталізувати усіх людей, яким це буде необхідно.
✅Інші заклади теж обмежені у своїй роботі. Я розумію, що дещо не виконується. Але є відповідні органи, які мають на це реагувати – Держпродспоживслужба та поліція. Якщо чітко вказано, що діяльність цих закладів заборонена у «червоній зоні», то вони повинні контролювати та накладати штрафи.
?Проаналізувавши ситуацію із ковідом, на вашу думку, яка ймовірність того, що після 15 вересня Чортківська громада таки вийде із «червоної зони»?
✅Мій прогноз песимістичний, враховуючи, що всі карантинні заходи не виконується. Люди, звісно, більше дотримуються норм, але все таки не в повній мірі. Мій прогноз таки песимістичний, хоча цілком реально, якщо цифри захворюваності буде знижено ми зможемо перейти в «помаранчеву зону».
✅Все це залежить від самих людей. Вони повинні відповідально ставитись до того, що запроваджує Кабінет Міністрів, до тих вимог, що діють «червоній зоні».

Інтерв'ю з лікарем-епідеміологом Чорткова Олегом Голінатим

Лікар-епідеміолог Олег Голінатий: «Червона зона» у Чорткові – це наслідок безвідповідального ставлення людей до карантинних заходів»