Головна Новини Лікарів Тернопільщини вчили, як реанімувати медицину в селі

Лікарів Тернопільщини вчили, як реанімувати медицину в селі

Близько 60 лікарів із Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей пройшли безкоштовне навчання у «Школі сімейного лікаря» – Національному освітньому проекті для медпрацівників сільської місцевості. 28 листопада в Хмельницькому пройшов тренінг для медпрацівників, які працюватимуть у новозбудованих амбулаторіях.
Головною метою проекту є підвищення обізнаності серед сільських лікарів щодо деталей впровадження медичної реформи, зокрема, у сільській місцевості.
– Старі моделі надання первинної меддопомоги в сільській місцевості вже зруйновано, а новим, прогресивним – ще маємо навчитися, – зазначив координатор проекту «Школа сімейного лікаря» Євген Прилипко. – На це і спрямована Школа, у якій ми прагнемо підвищити рівень обізнаності лікарів щодо нової системи охорони здоров’я. Важливим є також заохотити та мотивувати медиків до змін, адже саме зараз вони перші торують цей шлях. Вони вже лідери і їх віра та робота у напрямку реанімації сільської медицини поведе за собою інших. Тому освітня програма є невід’ємною складовою ініціативи Президента та програми «Доступна медицина».
Географія проекту “Школа сімейного лікаря” покриває всю територію України. Загалом, у рамках проекту навчання пройдуть близько 500 лікарів із сільської місцевості. На сьогодні вже пройшли тренінги медичні працівники з 16 областей України.
На тренінгах лікарі мають змогу розібратись не лише в основних нововведеннях реформи охорони здоров’я, а й довідатись про медичні інформаційні системи, ефективний фінансовий менеджмент закладів охорони здоров’я, медичні правовідносини та шляхи започаткування приватної практики.
Головний лікар в КНП «Балтський центр ПМСД», переможець конкурсу Всеукраїнської відзнаки «Головний лікар року 2018» Роман Колонтай розповів, що і у Школі лікарі мають можливість отримати реальні інструменти, які дозволяють збільшити фінансування клінік удвічі.
– Сьогодні ми, лікарі, маємо реальні можливості розвивати матеріально-технічну базу медичних закладів. У нашому Центрі ми ще 2016 року впровадили електронний документообіг, що значно полегшує ведення лікарської практики. Вклали значні кошти у ремонт всіх ФАПів та амбулаторій, які забезпечені за новими табелями оснащення, що тільки вийшли у МОЗ. Фельдшерам закупили мопеди. Так скоротився час виклику у п’ять разів. Два роки тому закупили оргтехніку, автоматизували робочі місця лікарів, навчили їх комп’ютерної грамотності. Якщо раніше деякі наші лікарі отримували вісім тис. грн, то у вересні та жовтні дехто мав 20 тис. грн. Ми платимо не за кількість, а за якість, – повідомив пан Роман.
Ефективна реформа сільської медицини, покращення якості медичних послуг у сільській місцевості не відбудеться без запровадження новітніх технологій, тому одним із нововведень, якому навчають у «Школі сімейного лікаря» є телемедицина. Під час тренінгу особливості цієї новації присутнім не просто пояснювали «на пальцях», а демонстрували в режимі реального часу із залученням «пацієнта» з аудиторії.
Завдяки цій технології лікарі у селах зможуть оперативно обстежувати пацієнтів, а всі показники через інтернет надходитимуть до сімейного лікаря. Все що потрібно фельдшеру – це невеличкий кейс. Що саме в ньому буде – залежить від потреб певної місцевості. Такі технології мають зменшити час на обстеження. А одразу після онлайн-консультації пацієнт зможе отримати направлення вже до фахівця вузького профілю.
Як зазначає сімейний лікар Бережнянського центру ПМСД Лариса Привалова, діяльність «Школи сімейного лікаря» – це не лише нові корисні знання, а й дуже хороша перспектива для розвитку інституту сімейних лікарів.
– Завдяки таким тренінгам ми дізнаємося щось нове, знайомимося з новітніми технологіями в медицині та маємо можливість впроваджувати свої знання на місцях. Я постійно відвідую такі заходи, вони дозволяють мені постійно бути в курсі реформи та впроваджувати новації у своїй лікарській діяльності. «Школа сімейного лікаря» дуже потрібна лікарям, зацікавленим в тому, щоб навчитися використовувати новітні технології у своїй діяльності та надавати своїм пацієнтам фахову медичну допомогу, – зазначила пані Лариса.
Свого сімейного лікаря на Тернопільщині вже обрали 61% населення області.
За інформацією управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, в області проводяться заходи з будівництва 19 нових амбулаторій в сільській місцевості. Усі заклади первинної ланки забезпечені комп’ютерною технікою та підключені до мережі інтернет. Запровадження електронної системи надає можливість пацієнтам швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Система замінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити.
Як зазначають організатори проекту, окрім тренінгів, які пройдуть по всій території України, програма Школи передбачає також створення курсу навчальних відео-лекцій, які будуть доступні в он-лайн режимі. Цей матеріал допоможе розкрити більшу кількість актуальних для лікарів тем і пройти дистанційне навчання тим медпрацівникам, хто не зміг взяти участь у тренінгах Школи.
Проект «Школа сімейного лікаря» триватиме до кінця року. По завершенні, фахівцями буде сформовано рекомендації по плануванню подальшої освітньої роботи з лікарями.