Головна Новини Лікарні зобов’яжуть перенести планові операції через коронавірус

Лікарні зобов’яжуть перенести планові операції через коронавірус

Медичні заклади зобов’яжуть перенести планові операції на пізніший термін, щоб звільнити місця для прийому хворих на коронавірус. Про це на брифінгу заявив головний санлікар Віктор Ляшко, повідомляє Суспільне

“Вже завтра глава МОЗ підпише наказ, який буде зобов’язувати заклади охорони здоров’я переносити планові операції на пізніший термін, щоб ми звільняли заклади охорони здоров’я і були готові для надання якісної медичної допомоги, якої будуть потребувати українці”, – сказав Ляшко.

Він уточнив, що на даний момент продовжують інтенсивно готувати і перепрофільовувати заклади охорони здоров’я, щоб система охорони здоров’я змогла прийняти кількість хворих в разі масового їх надходження.

Раніше міністр охорони здоров’я Ілля Ємець заявив, що “коронавірус – це ворог номер один”. Він закликав закрити всі заклади громадського харчування та ТРЦ.

Ємець уточнив, що лікарні “мають бути негайно перепрофільовані в інфекційні, з урахуванням ситуації”.

Що відомо

  • В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу. 13 березня у лікарні Радомишля (Житомирська область) померла жінка 1949 року народження. Суспільне зібрало усю відому нині інформацію про померлу та ситуацію в місті у зв’язку з цією трагедією.
  • Україна закриває кордони для іноземних громадян на два тижні. Крім того, Україна повністю закриває пункти пропуску для пасажирського сполучення на два тижні через розповсюдження коронавірусу у світі.
  • Раніше авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” та SkyUp відкорегували розклади рейсів або скасували польоти до Італії, Ізраїлю та Туреччини в рамках рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо стримування коронавірусу Сovid-2019.
  • В авіакомпаніях розповіли Суспільному, як повернути кошти за здані квитки.
  • Уряд виріши ввести карантин на три тижні по всій території України. Обмеження стосуються дитсадків, шкіл, вишів і масових заходів з участю понад 200 осіб. Спортивні змагання можуть проводитися без глядачів, з дозволу міжнародних організацій. Засідання Верховної Ради при цьому поки не скасовують.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Україна “готова зустріти” як коронавірус, так і пов’язану з ним фінансову кризу. За його словами, банки “ліквідні як ніколи”, вимоги МФВ виконуються, а виробникам заборонять експорт масок, допоки вони не забезпечать ними Україну.
  • Наразі в усіх країнах Євросоюзу зафіксовані випадки інфікування. Останньою країною, де виявили хворих, став Кіпр.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила епідемію вірусу Covid-19 пандемією.