Головна Новини Лялька-мотанка тернополянки посіла перше місце в Канаді

Лялька-мотанка тернополянки посіла перше місце в Канаді

Недавно тернополянка Надія Харченко на своїй сторінці у ФБ опублікувала грамоту за перше місце у конкурсі ляльок-мотанок, що проходив у Канадському Едмонтоні. Реально зустрівся з майстринею, щоб детальніше дізнатися про її творчість.

Як з’ясувалося, Надія є корінною тернополянкою. Рукоділлям захоплювалась ще з дитинства.

«Коли навчалась у школі, займалась у різноманітних гуртках, оформляла шкільні стенди, альбоми і т.п. Вчителі доручали мені різноманітні творчі проекти. Більшості видам рукоділля мене навчила мама – вишивати, в’язати, шити. Також мама навчила мене витинанці і ми неодноразово приймали участь у конкурсах», – поділилася мисткиня.

Кілька років тому разом вона, разом із сестрою, Вікторією Андраш захопилась ліпленням прикрас із полімерної глини. Це було цікаво і сучасно.  Згодом Надія вирішила спробувати свої сили на одній із Тернопільських ярмарок і була приємно здивована, що людям її  роботи були до вподоби. Стала постійним учасником виставок-ярмарок. Згодом отримала звання майстра художнього моделювання.

«На одній із таких ярмарок познайомилась із чудовою жінкою, яка підштовхнула мене до народної творчості. Це була голова Тернопільського осередку майстрів народного мистецтва України Оксана Петрівна Гавриш-Сікорська. За що я їй безмежно вдячна.  Мої прикраси із полімерної глини мали етнічний напрям і вона порадила мені спробувати себе у бісероплетінні. Це був стимул для розвитку і пізнання чогось нового. Зрештою я досить швидко освоїла різні техніки традиційного бісероплетіння і мені це дуже подобалось. Через деякий час  зацікавилась і лялькою-мотанкою», – продовжувала Надія.

Тоді Надя шукала різну літературу, інформацію, робила перші спроби у цьому напрямку. Вони ставали дедалі кращими і  на виставках ярмарках уже представляла бісероплетінням і ляльки мотанки.

У 2014 році була атестована на народного майстра від Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Три роки поспіль  роботи талановитої тернополянки обирали на щорічну виставку «Кращий твір року». Завжди подавала у двох номінаціях – лялька-мотанка та традиційна прикраса із бісеру.  Разом із сестрою , вона доречі також народний майстер , створили творчу майстерню «Бедрик».

А ще Надія Харченко розповіла про свою напрочуд творчу сім’ю. Як з’ясувалося,   чоловік мисткині   вишиває , а син – займається витинанкою.

«Завдяки постійним виставкам познайомилась із талановитими майстрами зі всієї України. У 2016 році була запрошена на фестиваль «ХХ Дні Української культури» у Польщі у місті Щецин. На одній із виставок зустріла молоду  талановиту майстриню Мирославу Оксентюк, яка проживає у Канаді. Нещодавно вона організовувала виставку у канадському Едмонтоні. Це була перша виставка ляльок мотанок під назвою «Mystery and Magic of the Motanka Doll». Виставка організовувалась  спільно із Альбертською Радою Українського мистецтва і на ній було предтсавлено ляльки від майстрів з усіх куточків України», – додала Надія.

Виставка мала на меті ознайомити і популяризувати серед відвідувачів традиції української народної творчості. Також відвідувачі мали нагоду проголосувати за ляльку,  яка їм припала до душі.

«Таким чином моя лялька «Наречена з Буковини» посіла перше місце. І це було дуже приємно. Хочу ще раз подякувати Мирославі Оксентюк за надану можливість показати свою творчість у Канаді».