Головна Новини Львівське сміття на Тернопільщині не прийматимуть

Львівське сміття на Тернопільщині не прийматимуть

Населені пункти Тернопільської області не можуть приймати сміття зі Львова. Таку офіційну відповідь щодо розміщення на території Тернопільської області твердих побутових відходів зі Львова надав Андрію Садовому голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. Про це він повідомив під час прес-конференції 27 лютого.

«Ми звернулися до всіх без винятку представників органів самоврядування у Тернопільській області щодо можливості розміщення сміття на їхніх територіях, – каже Степан Барна – Всі територіальні громади області відмовилися розміщати у себе сміття зі Львова. Я поінформував міського голову Львова Андрія Садового про те, що на території нашої області є своїх 740 стихійних сміттєзвалищ які потребують формалізації і надання їм відповідного статусу. Тому ми відмовили Львову у прийнятті сміття на території області. Про що Андрій Садовий поінформований листом від 24 лютого 2017 року, який направлений на Львівську міську раду.».

Щоб навести лад з власними несанкціонованими звалищами, за словами Степана Барни, на сесію обласної ради планують внести проект програми, яка передбачатиме формування окружних центрів акумулювання сміття. Планують створити 5-6 таких центрів, щоб налагодити ефективну систему утилізації відходів на території області.

Про те, що в області налічується більше 700 незаконних звалищ в адміністрації говорять вже щонайменше рік часу. Та, за словами заступника голови ТОДА Івана Крисака, минулого року на жодне із них не було виготовлено необхідних документів. Чиновник зазначив, що це залежить виключно від органів місцевого самоврядування, і це показує їхнє халатне ставлення до проблем екології. Щоб хоч зрушити питання з місця Степан Барна запропонував штрафувати відповідальних за це керівників.

«Є екологічна інспекція, відпрацюйте комплекс заходів і починайте штрафувати органи місцевого самоврядування, голів громад, сільрад, які не вирішують питання сміттєзвалищ, – звернувся Степан Барна до свого заступника. Даю це доручення в рамках розпорядження про акцію «За чисте довкілля».

Дослідження Державної екологічної інспекції в області показали, що обсяги утворення твердих побутових відходів в області з кожним роком зростають. Якщо у 2000 році було 282 тисячі метрів кубічних відходів, то у 2016-му – 875 тисяч метрів кубічних.