Головна Новини Легкоатлетка з Тернопільщини Тетяна Когут стала чемпіонкою України серед юніорів і дорослих

Легкоатлетка з Тернопільщини Тетяна Когут стала чемпіонкою України серед юніорів і дорослих

Успішним видався старт спортивного сезону для 18-річної студентки юрфаку Західноукраїнського національного університету Тетяни Когут. На юніорському чемпіонаті України з легкої атлетики у приміщенні у Сумах вона здобула золоту медаль у бігу на 2000 метрів з перешкодами (час чемпіонки – 6.55.44). А через кілька днів представниця Тернопільщини перемогла на цій же дистанції на дорослому командному чемпіонаті. Причому поліпшила результат відразу на сім секунд, встановивши особистий рекорд! Дві золоті медалі вихованки тренерів-близнюків Володимира і Богдана Дудів стали Тетяні гарним доповненням до титулу найкращої легкоатлетки Тернопільщини 2021 року. До юніорки вже виявляють інтерес наставники національної збірної.

Вважається, що високі спортивні досягнення підко­ряються тим, хто змалку займається на столичних аре­нах, де для атлетів створено суперкомфортні умови. Тетя­на Когут спростовує цю дум­ку. Фундамент для нинішніх своїх високих результатів уро­дженка Бережан, 20-тисячно­го містечка над Золотою Ли­пою, закладала не на бігових доріжках із сучасним “швид­ким” покриттям, а під час кро­сів довкола міського озера, неподалік якого, на вулиці Га­йовій, живе, і на асфальтівці, яка веде до бабусиного хуто­ра…

– Це мій перший офіційний старт узимку, я ще не була до­бре “розбіганою”, – розповіла Тетяна кореспондентові “Ви­сокого Замку”. – Тренувалася у Тернополі надворі, на снігу. А у Суми приїхала за тиждень до юніорського чемпіонату, займалася у манежі. Взула спеціальне взуття, “шиповки” – і так розбігалася. Чим час­тіше бігаєш, тим кращим стає твій новий старт.

– Де краще змагатися: надворі чи у манежі?

– Краще – надворі, там біль­ше свіжого повітря. У закрито­му приміщенні дихати важче. Зате у манежі ліпше покриття. Тренуюся щодня, за винятком неділі. Бігаю навіть тоді, коли приїжджаю у Бережани до батьків. Часом вибираюся на місцевий стадіон. Але від дов­гого бігання по колу крутиться голова. Тому віддаю перевагу кросам біля озера або доро­гою до хутора Малинівки. Лю­блю туди бігти, щоправда, че­рез це дуже переживають мої мама-тато – бо поруч шмига­ють машини. Із задоволенням тренувалася б і у лісі з неве­личкими гірками, бо на ґрунті ноги менше напружуються, ніж на асфальті.

– На малій батьківщині тебе підтримують?

– Я постійно відчуваю цю підтримку – допомагають усім, чим тільки можуть. Отри­мую стипендію від мера Бе­режан. Цього року у рідному місті мені виділили 20 тисяч гривень на тренувальний збір.

12 лютого стартує Кубок України з легкої атлетики, Те­тяна Когут планує заявити себе там у бігу на 3000 метрів. А влітку розраховує взяти участь у міжнародних матче­вих зустрічах. Щоб потрапити на них, каже легкоатлетка, до­ведеться ще багато попрацю­вати, показувати ще вищі ре­зультати.

ІВАН ФАРІОН, Високий Замок