Головна Політакценти Кількість переходить у якість, – Степан Барна про об’єднані громади Тернопільщини

Кількість переходить у якість, – Степан Барна про об’єднані громади Тернопільщини

У 2015 році на Тернопільщині утворилося 26 громад, у 2016-му – 14, а цьогоріч буде тільки 4-5, – розповів голова Тернопільської обласної адміністрації Степан Барна під час дискусії «Речники громад». – Проте це не значить, що область зменшує оберти у тому, що стосується реформи: просто кількість переходить у якість.

За його словами, замість громад з малою чисельністю населення, в області створюються великі, на кшталт Товстенської громади, яка охоплює майже 20 тисяч населення і вже цього року має намір провести перші місцеві вибори.

– У найбільшій громаді області – Теребовлянській – понад 30,5 тисяч населення; у Лановецькій та Зборівській ОТГ – по 10 тисяч. Досвід показує, що для того, аби громада була потужною, у ній має жити не менше 8 тисяч осіб, а маленькі громади є фінансово неспроможними. Їхні перспективи з точки зору реалізації делегованих повноважень є доволі проблематичними. Їх може врятувати тільки подальше розширення власних меж та об’єднання з іншими громадами.

Степан Барна також повідомив, що вибори у тій самій Товстенській громаді нещодавно заблокувала ЦВК. У Комісії, за словами голови, бачать проблему у тому, що до громади, яка знаходиться у Заліщицькому районі, має увійти одна місцева рада Чортківського району.

– Нас запевняють, що це суперечить правовим нормам, – обурюється Степан Барна. – Також звертають увагу на те, що всередині громади буцімто існує дискусія щодо об’єднання. Та хіба існування дискусії має бути тим чинником, який повинен зупиняти процес об’єднання? Проте я сподіваюся, що це питання ми відкоригуємо до кінця року, і Товстенська громада таки піде на вибори.

Повну версію «Речників громад» можна переглянути ТУТ

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UudX4cKn3oY&w=560&h=315]