Головна Новини Культура в умовах децентралізації обтяжує видатки ОТГ?

Культура в умовах децентралізації обтяжує видатки ОТГ?

Адміністративно-територіальна реформа здійснила негативний вплив на функціонувння мережі закладів культури в Тернопільській області. Попри те, що в деяких ОТГ намагаються зберегти те що отримали та примножити, долучаються до співфінансування закладів сфери культури по декілька громад, все ж, закриваються бібліотеки, згасають аматорські колективи.
Очевидні позитивні тенденції щодо роботи закладів культури ОТГ: створено інноваційні моделі на території Теребовлянської громади – 5 центрів культури і дозвілля, об’єднано шкільні та публічні бібліотеки, започатковано створення майстерні-музею на базі краєзнавчого музею.
Є приклади співфінансування з бюджетів ОТГ на районні бюджети. Так, Борщівська міська рада співфінансує Боргцівську центральну бібліотеку та Борщівський районний будинок культури; Гусятинська і Гримайлівська міські ради та Коцюбинецька і Васильковецька сільські ради надають співфінансування Гусятинській центральній бібліотечній системі для утримання працівників бібліотек, які працюють на території громад; Микулинецька, Золотниківська та Іванівська сільські ради надають співфінансування для утримання Теребовлянської центральної бібліотеки.
Разом з тим, спостерігаються негативні тенденції в організації функціонування закладів культури в ОТГ. А саме:
– із 62 аматорських художніх колективів, що здійснювали діяльність у громадах, 7 припинили функціонувати;
– закрито (ліквідовано) 23 сільських бібліотеки, з них 13 – без погодження з Міністерством культури України;
– внаслідок недостатнього фінансування існує загроза скорочення штату педагогічних працівників та зменшення контингенту учнів у Коропецькій музичній школі;
– матеріально-технічна база, форма діяльності закладів культури, переданих до сфери управління рад ОТГ, здебільшого залишаються без змін, не впроваджуються інноваційні методи роботи;
– гостро стоїть проблема із збереженням та охороною об’єктів культурної спадщини, оскільки лише в трьох виконавчих комітетах рад ОТГ є відповідальні працівники, які займаються пам’яткоохоронними питаннями. Причиною зазначених недоліків часто виступає низький рівень соціально- економічного розвитку громади.
За матеріалами Розпорядження 678.