Головна Новини Краса, створена руками, розумом і серцем

Краса, створена руками, розумом і серцем

Історія цієї крамнички розпочалася із бажання творити, дарувати людям красу, відтворену у різноманітних виробах та знайомити їх із такими ж захопленими улюбленою справою майстрами. Ініціаторами створення такого простору стали двоє тернопільських митців – Оксана та Олександр Чмиленко. Підтримали їх у цій справі не тільки колеги з рідного міста, а й з інших. Так у Тернополі з’явилася «Палітра тепла» – студія-крамниця рукотворів.

«Палітра тепла – наша з чоловіком родинна крамничка, – розповідає дизайнер валяного одягу Оксана Чмиленко. – Назвали її так, щоб об’єднати два види творчості: валяння вовни і живопис. До цього я півроку представляла свої вироби у бутику українських дизайнерів в «Атріумі», але хотілося чогось свого, спільного з чоловіком. Відкрити власну справу зараз не легко, але не хотілося «ховатися» у віддалених районах Тернополя. Нам запропонували приміщення в «Атріумі», але для нас двох воно завелике. Тоді ми звернулися до знайомих майстрів, хто б хотів об’єднатися, відкрити спільну крамничку. Чоловік сказав: «Якщо нас підтримає хоча б п’ятеро людей, тоді відриваємось». Нас підтримали більше десятка тернопільських майстрів, також митці з Києва, Кам’янця-Подільського, Рівного, Львова. Тоді зрозуміли, що треба діяти, і буквально за місяць вирішили всі організаційні моменти. Все як у мурашнику було: кожен мав своє заняття, намагався допомогти чим міг, і 12 лютого ми відкрилися.».

Невеликий магазин з продажу виробів ручної роботи – це не тільки місце, де творчі люди можуть виставити свої вироби на продаж, а інші – придбати. Це ще й популяризація майстрів, які здебільшого не відомі широкому загалу.

«У «Палітрі тепла» свої роботи представили майстри, з якими ми разом їздили на різні ярмарки і фестивалі, – продовжує Оксана Чмиленко. – Та хотілося, щоб було постійне місце, де авторські, оригінальні вироби можна у будь-який момент подивитися і купити. З багатьма майстрами я познайомилася тільки тоді, коли сама почала займатися валянням і зрозуміла, що таких цікавих, творчих особистостей варто було б популяризувати, відкривати широкому колу людей. Тому мета нашої крамнички – це ще й популяризація майстрів. У ній відбуватимуться творчі зустрічі з ними, автори презентуватимуть свої вироби, розповідатимуть про своє захоплення, будуть проводити безкоштовні демонстраційні майстер-класи. Такі зустрічі відбуватимуться приблизно раз у два тижні. Дізнаватися про них можна із нашої сторінки «Палітра тепла» у фейсбуці.».

Для людей, яким цікавий той чи інший вид творчості, митці будуть проводити платні практичні майстер-класи. Перший такий відбудеться на початку березня. Буде він кулінарно-гончарний. Гончар Руслан Друк розповість і покаже, як «народжуються» глиняні вироби, а кухарі «Хінкальні» продемонструють, що можна приготувати у посуді з глини.

«Саме цей заклад використовує для приготування страв посуд із гончарні Руслана Друка, – розповідає Оксана Чмиленко. – І ми вирішили показати не тільки, як створюють глиняний посуд, а й як його можна застосувати на практиці, тобто щось приготувати у ньому. Наприклад, самі гончарі у глиняному посуді випікають хліб на заквасці. А «Хінкальня» у наших майстрів замовила кеци – це невеличкі пательні діаметром приблизно 20 сантиметрів і бортами до 4 сантиметрів. І ми домовилися про майстер-клас приготування курчат у таких кецах. Те, що учасники приготують, вони заберуть із собою додому у цій же сковорідочці. Такий майстер-клас коштуватиме орієнтовно 100 гривень.».

Та глиняний посуд – це тільки одне із найменувань широкого асортименту виробів у крамничці. Є у ній також прикраси з бісеру Надії Харченко, листівки-витинанки Галини Дудар, вироби з фанери, прикрашені випалюванням, від майстерні «Шалений арт», вишитий одяг Олександри Луканюк, вишиті сумки, чоловіче і жіноче взуття Анни Марчук з Рівного, розшиті бісером клатчі Марії Довженко з Києва, вишиті картини Оксани Риги, вироби зі шкіри чинбаря з Кам’янця-Подільського Сергія Приймака, шкіряні сумки з аплікацією майстрині зі Львова, валяний одяг, взуття та аксесуари Оксани Чмиленко і Тетяни Охрицької, живопис Олександра Чмиленка, жива косметика «Suemade» зі Львова та багато іншого. Та краще усе це самостійно оглянути і дізнатися більше про майстрів і їхні вироби. «Палітра тепла» працює щодня з 10.30 до 18.30 та у вихідні з 11.00 до 18.00 у торгово-відпочинковому центрі «Атріум» на другому поверсі.