Головна Новини Котельні на альтернативному паливі – чому Тернопільщина пасе задніх

Котельні на альтернативному паливі – чому Тернопільщина пасе задніх

Ще в літку 2014 року Кабінет Міністр України запустив програму переобладнання котелень із газу на альтернативні вили палива. На реалізацію цієї програми уряд щороку виділяє з державного бюджету 0,5 мільярда гривень, повідомляє Файне місто

У Верховній Раді вже прийнятий у першому читанні та активно готується до розгляду у другому законопроект № 4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії, який дозволятиме місцевим органам влади опалювати “альтернативою” й житлові будинки. 

Також була поставлене завдання перед обласними державними адміністраціями перевести котельні, які опалюють об’єкти соціальної та бюджетної інфраструктури (лікарні, школи, дитячі садки, адміністративні будинки) на альтернативні джерела. І українські міста та області почали рухатися у бік повної відмови від дорогого газу заради альтеративних джерел енергетики. Однак, Тернопільщина у цьому питанні пасе задніх, а спроби Тернополя перейти на «альтернативу» чомусь активно блокуються. 

«Альтернативні» успіхи Львівщини та ступор Львова

Ще у 2013 році районний центр Золочів, що на Львівщині повністю відмовився від газу. Всі міські котельні перевели на тверде паливо – переважно дрова, частково опилки і торф. Для прикладу одна з найбільших котелень у Золочеві — неподалік міської ради. Це не лякає місцевих мешканців. Адже опалювання дровами, по-перше – набагато дешевше ніж газом і, по-друге – викиди шкідливих речовин від спалювання дров мінімальні. Ще менший негативний вплив від спалювання торф’яних брикетів.

«Догнала» Золочів і Жовква. Міська рада Жовкви оприлюднила у мережі цілу презентацію про те, що цей райцентр Львівської області повністю відмовився від газу, на всіх котельнях міста встановлені твердопаливні котли, на яких будуть спалювати опилки та щепу зі щорічною економію у 20 %.

Загалом, ситуація на Львівщині з переходом на альтернативні джерела опалення одна з найкращих в Україні. Так ще у 2014 році Львівська обласна державна адміністрація заявила, що Львівщина може стати базовим регіоном для виробництва твердого палива, зокрема дров та торф’яних брикетів. 

Впродовж 2015 року 78 котелень у бюджетних установах Львівської області відмовились від газу та перейшли на альтернативні джерела енергії. У 2016 році на Львівщині реалізували 14 енергозберігаючих проектів на суму 12,9 млн грн. Однак до останнього часу перехід на «альтернативу» не зачепив сам обласний центр – Львів. Цей процес блокувався. Лише у 2016 році «лід тронувся» і після сильних дебатів міська рада Львова дала дозвіл побудувати у Львові на території лікарні швидкої допомоги котельню на альтернативних видах палива (дрова і торф). За попередніми розрахунками, вартість будівництва котельні становитиме 10-12 млн грн, окупитися вона має за 3-4 роки.

Інші регіони України активно переходять на «альтернативу»

Таке небажання міської влади Львова будувати або переобладнувати діючі котельні на альтернативні джерела енергії, змусила місцевих бізнесменів вкладати гроші в «альтернативні проекти» в інших містах України. Так у 2014 році львівські інвестори почали будувати дві котельні в Олександрії. 

Однак справжнім лідером по темпах запуску котелень на альтернативних видах палива є Полтава. Там ще у далекому 2008 році була запущена перша котельня, що працює на торфі. Для прикладу на Київщині (у Макарові) запустили першу котельню на торфі лише у 2012 році. 

Але загалом можна констатувати, що в Україні переведення котелень на опалювання альтернативним паливом набирає обертів. Перевагу надають торфу та вугіллю. Проте, цей процес більше стосується невеликих міст, райцентрів, де більшість приватних помешкань мають автономне опалення. 

«Палки в колеса» тернопільській «альтернативі»

На даний момент, у порівнянні з іншими областями України, значно гірша ситуація з альтернативними котельнями на Тернопільщині. Хоча, ще на кінець 2014 року наша область була серед лідерів у цьому процесі. 

Так упродовж 2014 року вдалося реалізувати  68 проектів щодо переведення об`єктів на альтернативні види палива. Однак далі Тернопільщина увійшла в «альтернативний ступор». Всі шанси прорвати цей має обласний центр. 

Мерія Тернополя оголосила про амбітні плати стати містом в Україні, яке на 100 % відмовиться від опалення газом. На альтернативному виді палива – торф’яній крихті — у Тернополі запрацюють сім котелень, які забезпечуватимуть теплом заклади бюджетної сфери і дозволять економити до 30% коштів. Також у Тернополі вже збудували завод з виготовлення торф’яної крихти, що дозволяє нашому місту ефективно конкурувати з Львівщиною. Зазначимо, що котельні на торф’яній крихті дають мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище, у рази менше ніж котельні на дровах і, особливо – вугіллі.

Проте, окремі політичні сили намагаються зірвати цей амбітний проект мерії Тернополя. Їх екологічні та економічні звинувачення безглузді. Залишається лише політика. Комусь політично вигідно, щоб Тернопіль та й вся Тернопільщина залишалася на задвірках процесу переходу України на альтернативні джерела енергетики. Чомусь у боротьбі проти альтернативних котелень у Тернополі об’єдналися окремі депутати Тернопільської обласної ради та депутати міської ради Тернополя з фракції «Самопоміч» (партія, яка є при владі у Львові та Львівській області).