Головна Новини Корупція починається на самих низах, і з цим потрібно принципово боротися ...

Корупція починається на самих низах, і з цим потрібно принципово боротися – Барна

Боротьба з корупцією — один з ключових напрямів роботи голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни. Про це він наголошував під час свого представлення на посаді 2 квітня 2015 р., однак і нині цій проблемі приділяє пріоритетну увагу.

«Особисто я жодної посади не продав, хоча раніше в політиці це була досить поширена практика, — зазначив Степан Барна. — Більше того, роблю все для того, щоб бізнесу в області працювалося комфортно, але не всім це подобається. В області триває масова боротьба з корупцією. Чи міг хтось раніше уявити, що за короткий час буде затримано за корупцію військового комісара, місцевого прокурора, керівників райсуду чи Держгеокадастру? Це керівники високого рівня, і для мене такі затримання є показником того, що боротьба з хабарництвом йде на всіх рівнях».

Однак проблеми залишаються. І чи не найпоширенішим прикладом корупції в області голова ОДА вважає ситуацію з медикаментами в лікарнях.

«За минулий рік зі всіх зведених бюджетів області на придбання медикаментів до лікарень було виділено 166 млн. грн., — наголосив Степан Барна. — Однак, за винятком спецліків (на гемодіаліз і т.д.), медикаментів у лікарнях немає. Чому?! На це запитання мають дати відповідь голови громад, міст та районів, які призначають на посади головних лікарів тих чи інших медустанов. Корупція починається на самих низах — хтось не хоче сплатити податок на землю або легалізувати робоче місце, бо вважають, що все одно вкрадуть. Та не будемо забувати, що нині, наприклад, у 36-ти новостворених об’єднаних територіальних громадах області 100% податку на землю залишаються в бюджеті громади, тому необхідно терміново змінювати таку психологію».

Водночас, як вважає голова ТОДА, подолати корупцію ніколи не вдасться без реформування судової гілки влади. Як приклад ситуації, коли держава програє у суді справу, де однозначно права, голова ОДА навів гостру проблему з об’їзною дорогою навколо Кременця. У 2012 р. одна з фірм із Волинської області зробила там ремонт, але вже за кілька місяців дорога була у жахливому стані.

«Є всі експертні висновки неякісного ремонту, але згадана фірма виграла… справу в Тернопільському суді і тепер вимагає, щоб їй заплатили 30 млн. грн. за роботу, – зазначив Степан Барна. – Тепер виходить, що маємо забрати з бюджету області таку величезну суму й віддати невідомо за що. Виникає запитання: на чию користь працюють такі судді?».

Відтак виходить, що ворогом номер один для нас є Росія та її шовінізм, а ворогом номер два — внутрішня корупція. Тому судова реформа, на думку голови, нині — прерогатива державної політики, бо без неї подолати корупцію буде майже нереально.