Головна Новини Кому належить ВАТ «Тернопільобленерго» та куди скаржитися, коли вимикають світло?

Кому належить ВАТ «Тернопільобленерго» та куди скаржитися, коли вимикають світло?

Хто винен? Куди телефонувати? Куди йти скаржитися? Всі ми задаємо собі ці питання, коли в наших домівках поза планом вимикають світло, або не вмикають за планом. Нещодавно регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дала відповідь на ці болючі для кожного тернополянина питання.

Хто винен?

НКРЕКП винесла рішення накласти на ВАТ «Тернопільобленерго» санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тис. грн. Крім того, Регулятор прийняв рішення про накладення на керівника компанії Юрія Юхимця адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн і зобов’язала цього оператора розподілу електрики дотримуватися справедливих графіків відключення світла і належно інформувати населення.

Саме неналежне виконання своїх службових повноважень керівником «Тернопільобенерго», стало наслідком хаотичного відключення світла у Тернополі.

Хто реальний власник «Тернопільобленерго»?

50, 99% акцій ВАТ «Тернопільобленерго» належать державі в особі Фонду держмайна, 24,99% та 15,1% акцій володіють кіпрські компанії «Bikontia Enterprises» і «Larva Investments» (офшори Костянтина Григоришина та Ігоря Коломойського), решту кілька відсотків — у «дрібних» руках. «Тернопільобленерго» готували до повного продажу, однак у серпні 2021 року президент України Володимир Зеленський виключив державні обленерго з переліку на приватизацію та доручив передати їх в управління Міністерству енергетики. Як повідомили в міністерстві з цих обленерго Міненерго поки що не отримало тільки «Тернопільобленерго».

Таким чином в нашому обленерго досі заправляють люди олігарха з російським паспортом Костянтина Григоришина та Ігоря Коломойського.

Куди йти скаржитися?

Кабінет міністрів України доручив проведення позапланових перевірок за дотриманням графіків відключення електроенергії Державній інспекції енергетичного нагляду України. Це робиться з метою унеможливлення хаотичного позапланового відключення світла для тернополян. Відтепер, якщо Ви бачите, що «Тернопільобленерго» не дотримується графіку відключення світла, можна скаржитися безпосередньо в управління Держенергонагляду у Тернопільській області, яке розташоване на вул. Текстильна 1.

Саме спеціалісти тернопільського відділення цієї державної установи контролюють роботу «Тернопільобленерго».

Куди телефонувати?

Якщо електроенергію у вашій оселі виключили не за графіком, включили із запізненням, звертайтесь на гарячу лінію Управління Держенергонагляду у Тернопільській області за номером:(044) 204-79-27.

Також працюють телефони загальнодержавних гарячих ліній для звернення громадян:

Державної інспекції енергетичного нагляду України (044) 204-79-22, (044) 204-79-21.

Міністерство енергетики України 0 800 50 70 52.