Головна Новини Коли у Кабміні та Верховній Раді почують вимоги жителів Тернопілля?

Коли у Кабміні та Верховній Раді почують вимоги жителів Тернопілля?

Більше року на Тернопіллі фахівці та екологічні громадські організації говорять про необхідність заборонити побудову шести гідроелектростанцій на Дністрі. На вимогу громадськості на початку березня 2016 року депутати обласної ради прийняли звернення до Кабінету міністрів, Верховної ради України з вимогою заборонити будівництво гребель. Але звернення залишилося без уваги з боку вищої влади. Більше того, у грудні із держбюджету виділили 155 мільйонів гривень на розробку техніко-економічного обгрунтування пропонованого проекту. А на початку року ПАТ «Укргідроенерго» організувало для представників місцевих громад екскурсію на Дністровську ГАЕС, щоб показати, які вигоди вони можуть отримати від роботи ГЕС. Зважаючи на це депутати Тернопільської облради повторно прийняли рішення звернутися до Президента, Кабміну, Верховної ради з вимогою виключити проект по будівництву шести гідроелектростанцій на Дністрі із програми розвитку гідроенергетики до 2026 року.

Чи дійсно все так добре, як запевняють ініціатори будівництва, на сесії обласної ради розповіла одна із учасників згадуваної екскурсії.

«Нас сільських і міського голову зібрали, як баранів, і повезли на Дністровську ГАЕС, – розповідає Алла Квач, Заліщицький міський голова. – По дорозі, пояснюючи, яке благо нас чекає, і що у нас буде – розквіт. Ще дві години нам розповідали на станції, і у мене склалося враження, що у нас будуть Великі Васюки і Міжгалактичний шахматний турнір, але пам’ятаєте «12 стільців» чим там все закінчилося – Остап Бендер украв гроші і тільки його і бачили. Що я там побачила? У Висильківської сільради, на території якої розміщена гідроелектростанція, було забрано 430 гектарів хорошої ріллі. Що взамін отримала сільрада? 1% земельного податку. Розказували, що буде інфраструктура: школа, садки, будинок культури тощо. Що є насправді: бетонна дорога 70-80 років, школа, садок, будинок культури, ФАП збудовані після повені 2008 року за державні кошти, тому що перед повінню пронісся ураган і позривав дахи з об’єктів і дощ затопив приміщення. Також відбулося відселення людей, їм обіцяли по 30 соток землі, а дали по 15. Дуже багато покинутих хат. Зараз там через роботу турбіни на ГЕС температури води у Дністрі становить круглий рік 12 градусів, тобто купатися там неможливо, про туризм і відпочинок не може бути мови. Казали, що буде 100% зайнятість населення. З півтора осіб на обслуговуванні ГЕС-1 і ГАЕС тільки 80 осіб, в основному прибиральниці. Говорили, що податки у Сокирянський район течуть рікою. Три юридичні особи ГЕС-1, ГЕС-2 і ГАЕС зареєстровані у Новодністровську і всі податки йдуть туди. У Сокирянському районі за 33 роки, відколи почала діяти ГАЕС, були збудовані очисні, але за кошти румунського гранту.».

Після цієї екскурсії Алла Квач розповіла депутатам міської ради, який «розквіт» їх чекає у разі будівництва гребель і на сесії одноголосно прийняли рішення заборонити будівництво об’єктів гідроенергетики вздовж Дністра на території Заліщицької міської ради. Такі ж рішення прийняли й у інших населених пунктах.

«Є вже багато рішень місцевих громад, які живуть над Дністром про те, щоб заборонити будівництво ГЕС, – зазначив Роман Нитка, голова тимчасової комісії, яка вивчала це питання. – Є рішення Заліщицької міської ради, Мельнице-Подільської громади, Золотопотіцької селищної ради Бучацького району, думаю будуть рішення й інших сільрад. Але тим не менше, Кабмін нас далі не чує. Тому є прохання до депутатів Верховної Ради, які присутні на сесії: зробіть так, щоб нас і громади почули у Кабміні. Те що залежить від нас ми робимо. Прошу щось зробити, щоб почули нас і там.».

На сесії було двоє народних депутатів Михайло Головко та Олег Барна. Під час обговорення проекту рішення Олег Барна зазначив, що тендер на проведення техніко-економічного обгрунтування відмінений, оскільки на місцях ще немає погоджень місцевого населення на будівництво.

«Без підпису села чи громади ніхто ніколи не буде проводити будь-які будівельні роботи, навіть якщо цього хочуть у Києві, – сказав Олег Барна. – Все вирішує місцева громада.».

Оскільки у держбюджеті є 155 мільйонів гривень на розробку ТЕО, то представники фракції ВО «Свобода» запропонували ці кошти направити на розвиток сіл, де планують будувати ГЕС. Таким чином села отримають обіцяний розвиток інфраструктури і без зведення ГЕС.

Після годинного обговорення проекту рішення його прийняли із запропонованим доповненням. «За» проголосували 48 із 51 присутнього в сесійній залі депутата.