Головна Новини Колеги покійного лікаря з Почаєва розповіли про його смерть

Колеги покійного лікаря з Почаєва розповіли про його смерть

51-річний медик із Почаєва Іван Венжинович, який лікував хворих на COVID-19, помер не від коронавірусу. Такий висновок обласного патологоанатома Євгенія Москальчука. Негативними були й два ПЛР-тести, які робили в обласному лабораторному центрі. Про це журналістам “Суспільного” розповіла керівниця центру Оксана Чайчук.

В травні відзняли журналісти агенції Associated Press відзняли, як Іван Венжинович лікує хворих на COVID-19.

Медик з Тернопільщини, який лікував хворих на COVID-19, помер не від коронавірусуAssociated Press

Журналісти агенції Associated Press відзняли, як Іван Венжинович лікує хворих

Згодом його обличчя з’явилося на білбордах по всій Україні з написом “дякую”. Це була соціальна реклама для підтримки та подяки лікарям, які боролися з коронавірусною інфекцією.

Завідувач терапевтичного відділення Почаївської лікарні Валерій Бондарчук каже, Венжинович був одним з перших, хто почав працювати з хворими на COVID-19:

“Іван працював з березня-місяця, відколи коронавірусна інфекція. Працював ці всі місяці. Багатьом людям допоміг, багатьох поставив на ноги. Рахую, що багато людей залишилися живими тільки завдяки його професіоналізму і тому, що він все брав важких хворих на себе”.

Медик з Тернопільщини, який лікував хворих на COVID-19, помер не від коронавірусуСуспільне Тернопіль

Завідувач терапевтичного відділення Почаївської лікарні Валерій Бондарчук

Бондарчук розповідає, що Венжинович надавали допомогу за протоколом лікування COVID-19:

“Поступив з двобічною пневмонією, з високою температурою, задишкою, було зниження в крові рівня кисню. Ознаки коронавірусної інфекції, на нашу думку, колег в такий період – присутні в нашому житті. Ми розцінили це як коронавірусну інфекцію. Рентген показав двобічну полісигментарну пневмонію і лікували ми його від двобічної полісигментарної пневмонії. Він був на кисневій підтримці”.

Медик з Тернопільщини, який лікував хворих на COVID-19, помер не від коронавірусуСуспільне Тернопіль

Директор Почаївської районної лікарні Богдан Кучер

Директор Почаївської районної лікарні Богдан Кучер каже, знав Венжиновича з 1986 року. У лікарні він працював близько 25 років:

“Хороший виконавець, як для адміністрації. Хороша людина, як для людей, хороший лікар, як для пацієнтів”.

Окрім лікарні, Іван Венжинович працював і в місцевій поліклініці.

Кучер каже, що діагноз, який поставили медику – тромбоемболія легеновї артерії:

“Він поступив з пневмонією 28-го, а 30-го , коли він встав до вікна і раптово посинів і впав. Всі реанімаційні методи нічого не могли допомогти. Тромб був великий в легеневій артерії – це миттєва смерть”.

Директорка обласного лабораторного центру Оксана Чайчук розповіла, що тести Івана Венжиновича на COVID-19 були негативними:

“Двічі була підозра. Перший раз це було першого липня. Другого липня поступив матеріал і четвертого липня був отриманий результат про те, що – від’ємний. Це був перший випадок. І другий випадок. Він захворів 26.09, звернувся 28.09 за медичною допомогою. Поступило термінове повідомлення – підозра на COVID-19. Біоматеріал до нас поступив 30-го вересня і першого числа виданий результат про те, що ПЛР-тест від’ємний. Тому, лабораторно діагноз COVID-19 не підтверджений, діагноз знятий”.

За словами Чайчук, тести були взяті при житті:

“Після цього проводився розтин. Кінцеві результати надають патологоанатоми. Якщо паталогоанатом не надав секційний матеріал на дослідження – очевидно, в нього не було підозри на те, що це COVID-19”.

Медик з Тернопільщини, який лікував хворих на COVID-19, помер не від коронавірусуСуспільне Тернопіль

Паталогоанатом Євген Москальчук робив розтин тіла Івана Вежиновича

Паталогоанатом Євген Москальчук робив розтин тіла Івана Вежиновича. Синхрон Титри

“Дуже швидке протікання хвороби, класичних ознак коронавірусу не було, а саме: не було втрати нюху, не було втрати апетиту, щоб так наростали явища гострої серцевої діяльності і легеневої, то такого не було. Я знайшов у нього пневмонію з тромбоемболією легеневої артерії. І все це відобраджено в діагнозі, який в мене вже Київ забрав”, – каже Москальчук.

Поховали Венжиновича на Почаївському міському кладовищі.