Головна Новини Кишкові інфекції наступають на Тернопільщину

Кишкові інфекції наступають на Тернопільщину

Великодні свята, багаті різноманітними пасхальними стравами, призвели до зростання рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції в Тернопільській оласті.
Захворюваність на кишкові інфекції в області відповідає сезонному прогнозованому рівню для даного періоду року. За поточний період 2016 р. захворюваності на гастроентероколіти знизилась порівняно з минулорічними даними на 22,9%, зареєстровано 283 випадків проти 368 за аналогічний період 2015 року. Також, на території зафіксовано 10 випадків сальмонельозу та 1 випадок шигельозу.
Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами: підвищення температури тіла, пронос, блювання.
До кишкових інфекцій відносяться: черевний тиф, сальмонельози, шигельоз, гастроентероколіти та харчові токсикоінфекції.
Основними причинами захворюваності на кишкові інфекції є вживання бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, нехтування елементарними правилами особистої гігієни.
Джерелом інфекції є хворі, а також люди з стертою формою інфекції (бактеріоносії), які виділяють збудник в навколишньому середовищі з випорожненнями.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, страви чи вироби, що готуються «про запас» і призводять до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.
Основними причинами спалахів та харчових токсикоінфекцій є залучення та приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму.
Захворювання проявляє себе не відразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. На завершення цього періоду приєднуються симптоми розладу шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, часті рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу і крові, болі у животі, а також підвищення температури.
Невже ми не захищені? Правила профілактики дуже прості і доступні для кожного.
1. НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
2. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
3. НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
4. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
5. НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
6. НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
7. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
8. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування вбиралень.
9. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
10. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
11. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
12. Самолікування небезпечне!
13. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
Лікар-епідеміолог
ДУ «Тернопільський обласний
лабораторний центр ДСЕСУ» Заставна Т.Ю.