Головна Новини Керівник оздоровчого закладу приховував працівників

Керівник оздоровчого закладу приховував працівників

В одному із оздоровчих закладів Тернопільщини інспектор праці здійснив позаплановий захід державного нагляду з питань додержання законодавства про працю, в якому офіційно працювало лише 2 найманих працівників.

Під час проведення перевірки було виявлено факти нелегального працевлаштування. Зокрема, встановлено, що роботодавець залучив до роботи сторожами 3 громадян, не оформивши з ними трудові відносини. Згадані працівники в різні періоди 2016 та 2017 років бути допущені до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, за результатами перевірки виявлено, що в оздоровчому закладі не виплачена заробітна плата 5 звільненим працівникам, заборгованість перед якими на день перевірки складала 35,5 тис. гривень. За результатами перевірки до суб’єкта господарювання буде вжито заходи відповідно до наданих Управлінню Повноважень, у тому числі буде розглянуто справи про накладення штрафів відповідно до частин 2, 3 та 8 статті 265 Кодексу законів про працю України. Також матеріали перевірки будуть передані до правоохоронних органів за ознаками складу злочину, передбаченого статтями 172 та 175 Кримінального кодексу України.

Такі випадки, на жаль, не поодинокі. І є громадяни, які спокушаються на незадекларовану працю. Роботодавці повинні враховувати те, що не оформивши працівника, штрафні санкції в рази перевищать величину можливого прибутку.